Sikaruttovaara iski Suomeen – lemmikkisikojen omistajat hätääntyivät: Sijaiskodit täynnä - minipossuja päästetty jopa villiin luontoon!

Oho | 06.10.2018 11:07

Minipossuyhdistyksen tiedottaja, Etelä-Savossa asuva Päivi Huhtinen näyttää YouTubesta erään sikalan turvakamerasta löytyneen videoklipin, jossa villisika hyppää kevyesti 130-senttisen aidan yli kesyemakon karsinaan.

– Tuo villisika saattoi hyvinkin olla sikaruton kantaja, joten kyseisen tilan sikatuotanto ja samalla elinkeino saattoi loppua siihen useaksi vuodeksi.

Afrikkalaisen sikaruton kantajia on viimeisimpien tietojen mukaan enää vain 250 kilometrin päässä itärajasta. Kantaja voi olla joko ihminen tai eläin, mutta vain sika sairastuu verenvuototautiin, joka tappaa eläimen parissa päivässä. Lääkitystä ei sikaruttoon ole.

Leviävän taudin takia sikatilalliset on määrätty aidoittamaan ulkokarsinansa uudestaan. Evira määrää, että se koskee myös lemmikiksi tarkoitettuja sikaeläimiä, kuten minipossuja.

Kingi sai vielä viime kesänä käydä vapaasti uimassa.
Kingi sai vielä vuosi sitten käydä vapaasti uimassa.

– Lemmikkisikaa on nyt ulkoilutettava valjaissa ja sille on rakennettava tupla-aitaus. Uloimman aitauksen on oltava tietyn korkuinen, syvyinen ja verkon tietyn vahvuinen.

Fiksuja possuja

Nyt useat minipossujen omistavat ovat kiireesti alkaneet luopua lemmikeistään, koska varat ja tilat eivät aitausten tekoon riitä.

Minipossu Dumbosta kasvoi sittemmin yli 100-kiloinen lemmikki.
nipossu Dumbosta kasvoi sittemmin yli 100-kiloinen lemmikki.

Jotkut kertovat kuulleensa, että lemmikkisikoja olisi hätistelty pakon edessä jopa villiin luontoon. Päivi ei ole sellaisesta tosin kuullut.

Lemmikkisioille on ollut minipossuyhdistyksen kautta tarjolla jo pitkään sijoituskoteja, mutta nekin ovat jo täpötäynnä. Yhdistyksen väki etsiikin nyt kiireellä uusia sijaiskoteja. Viitisenkymmentä possua on löytänyt jo uuden kodin.

Kevin on kune kune.

– Jos sopivat tilat löytyvät, tupla-aitauksen rakentamiseen on olemassa selkeät ohjeet. Talveksi on oltava sisätilat ja niissä tukevat karsinat. Kun asuinolot ovat kunnossa, saa siasta mainion ja fiksun kaverin, Päivi vakuuttaa.

Tällainen on afrikkalainen sikarutto

Afrikkalainen sikarutto on sikojen, villisikojen, sekä mini- ja mikrosikojen keskuudessa helposti leviävä verenvuotokuumetauti, jonka aiheuttaa asfivirus. ASF-virukseen ei ole olemassa rokotetta eikä hoitokeinoa.

Tautia on todettu mm. Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Tšekissä, Unkarissa, Romaniassa, Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa ja uhka sen leviämisestä Suomeen on kasvanut.

Taudin leviäminen aiheuttaisi suuria taloudellisia tappioita sikatiloille ja koko lihateollisuudelle eläinten hävittämisen, tilojen saneerauksen sekä kansainvälisen kaupan pysähtymisen vuoksi.

Evira suosittelee, ettei villisian metsästysmatkoja tehdä afrikkalaisen sikaruton esiintymisalueille.

Sikojen ulkonapito kiellettiiin Suomessa 1.6.2018 alkaen.

Teksti:Anne Pennanen
Kuvat:Anne Pennanen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!