Sampo Kaulanen on kertonut siitä avoimesti - myös Leonardo da Vinci kärsi todennäköisesti samasta vaivasta!

Oho | 28.05.2019 15:33

Suomalaisten tuntema kauppias Sampo Kaulanen kertoo tuoreessa Seiskan blogissaan, että hän on kärsinyt ADHD:sta, ja saanut siihen lääkehoitoa. 

Leonardo da Vincin kuuluisat vaikeudet saattaa hankkeitaan loppuun viittaavat siihen, että hän saattoi myöskin kärsiä ADHD:sta. Näin arvelee brittiläinen tutkija. King's College Londonin neurologisen kehityksen professori ​​Marco Catani.

Professorin mukaan aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö on voinut olla tekijä da Vincin kroonisessa viivyttelemisessä. Catani perustaa teoriansa da Vincin työtapoja ja käytöstä koskeviin kirjoituksiin.

- Vaikka ei ole mahdollista tehdä kuoleman jälkeistä diagnoosia 500 vuotta sitten eläneelle henkilölle, olen varkuuttunut siitä, että ADHD on vakuuttavin ja tieteellisesti uskottavin hypoteesi selittämään Leonardon vaikeudet viimeistellä teoksensa, Catani toteaa yliopiston lehdistötiedotteessa:

- Historiankirjat osoittavat, että Leonardo käytti suunnattomasti aikaa hankkeiden suunnitteluun, mutta hänelta puuttui pitkäjänteisyys. ADHD voisi selittää joitakin puolia Leonardon luonteesta ja hänen erikoisesta, oikukkaasta neroudestaan.

ADHD ja luovuus

Kyvyttömyys suorittaa tehtäviä loppuun oli läsnä da Vincin elämässä lapsuudesta saakka. Taiteilija oli aina liikkeellä ja hän siirtyi jatkuvasti projektista projektiin. Monesti hän teki töitä ympäri vuorokauden ja nukkui ainoastaan lyhyitä nokosia. Da Vinci, joka oli vasenkätinen, kärsi todennäköisesti myös lukihäiriöstä, Catani sanoo. Lukihäiriö on yleineen ADHD-potilailla.

- On vallitseva väärinkäsitys, että ADHD olisi tyypillistä huonokäytöksille, alhaisen älykkyyden omaaville lapsille, Catani jatkaa:

- Päinvastoin, useimmat aikuiset, joita tapaan klinikallani, ovat olleet fiksuja, intuitiivisia lapsia, mutta heille on kehitynyt myöhemmällä iällä ahdistuneisuuden ja masennuksen oireita, koska he eivät ole saavuttaneet täyttä potentiaaliaan.

Catanin mukaan myös da Vinci piti itseään epäonnistuneena yksilönä.

- Toivon, että Leonardon tapaus osoittaa, ettei ADHD viittaa alhaiseen älykkyysosamäärään tai luovuuden puutteeeseen, vaan vaikeuksiin hyödyntää omia luontaisia kykyjä. Toivon, että Leonardon perintö voisi auttaa meitä murtamaan ADHD:hen liittyvää stigmaa, hän lisää.

Lähde: UPI

Teksti:Jenna Jylhä
Kuvat:Rex Features
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!