Oho

Ohhoh, tässä on 42-vuotias Ivrig, Suomen vanhin poni – katso video!

08.08.2020 11:29

Littoisten Kotimäen tallilla seisoskelee tallin ylpeydenaihe, pieni ja jo harmaantunut shetlanninponi. Ivrig-ori on jo 42-vuotias, ja se on tiettävästi Suomen vanhin poni.

Omistaja Kirsi Lehtonen kertoo, että Ivrig muutti Ruotsista Suomeen neljävuotiaana vuonna 1982. Tyypillisesti shetlanninponit eivät elä 30 ikävuotta vanhemmiksi, joten Ivrigin pitkä ikä on varsin poikkeuksellinen.

– Sen pitkän iän salaisuus saattaa olla iloisuus. Positiivinen ja reipas mieli tuo elinvuosia ihmisille, joten miksei se vaikuttaisi eläimilläkin, Kirsi arvioi.

ivrig

Ivrigin säkäkorkeus on vain 92 senttiä, eikä sillä ole koskaan ratsastettu. Sen sijaan se on tehnyt kunnioitettavan uran jalostusorina.

– Aktiivisimpina vuosinaan se saattoi astua jopa 30 tammaa vuodessa, mikä on aika paljon noin pieneltä ponilta, omistaja kehuu.

Lisäksi Ivrigillä on runsaasti näyttelymenestystä. Se on muun muassa kerännyt kiitosta näyttävästä ravistaan ja hienosta rakenteestaan. Viimeksi poni kilpaili komeudellaan pari vuotta sitten.

ivrig

Ivrigillä on takanaan harvinaisen helppo elämä. Pikkuori on säästynyt ratsastuskoulujen tuntitöiltä, kun se on keskittynyt siitostyöhön. Leppoisassa arjessa Ivrigiä on masentanut vain yksi asia: muiden orien näkeminen.

– Siksi sitä on aina pidetty talliosastonsa ainoana orina, Kirsi naurahtaa.

Ivrig on syntynyt 5.7.1978.

– Kaikkien hevosten ikä vaihtuu vuoden vaihtuessa, joten syntymäpäivällä ei ole juuri merkitystä, Kirsi sanoo.

Kun Kirsi joutuu asioimaan tai matkustamaan muualla, Ivrigiä hoitaa Kirsin tytär Lotta. Kirsin lapset ovat jatkaneet hevosten parissa, ja hänen poikansa pyörittää lähistöllä ratsastustallia.

Katso video:

 

 

Teksti:Carmen Heikkilä
Kuvat:Matti Matikainen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!