Oho
Alkoholi on vaarallinen aine.

Kumpi on vaarallisempaa, kannabis vai alkoholi?

29.11.2017 20:08

Kannabiksen laillistaminen on yksi nykyhetken kuumimmista puheenaiheista. Vastustajat ovat huolissaan ruohon haittavaikutuksista, mutta onko kannabis todella pahempi aine kuin alkoholi? Ei ainakaan lukuisia aiheeseen liittyviä tutkimuksia tarkastelleen IFL Sciencen mukaan.

Kannabiksen ja alkoholin vertaileminen keskenään on haasteellista, koska vain toinen niistä on laillinen aine. Alkoholin haittavaikutuksista on olemassa paljon tutkimustietoa, kun taas kannabiksen vaikutuksia on tutkittu huomattavasti vähemmän. Olemassa olevan tutkimustiedon perusteella kannabis vaikuttaisi kuitenkin aiheuttavan huomattavasti vähemmän riippuvuutta kuin alkoholi.

Kyselyssä, johon osallistui 8000 amerikkalaista, noin 15 prosentin voitiin katsoa olevan riippuvaisia alkoholista. Kannabiksen kohdalla riippuvuuden tunnusmerkit täyttyivät vain 9 prosentilla vastaajista. Koukuttavimmaksi huumausaineeksi osoittautui tupakka, sillä nikotiiniin oli koukussa peräti 32 prosenttia vastaajista.

Ajatus kannabiksen vaarallisuudesta liittyy pitkälti siihen, että sen käytön uskotaan johtavan kovempien huumeisiin. Alkoholin on kuitenkin todettu johtavan huomattavasti kannabista useammin muihin huumeisiin. Treatment4Addiction tutki National Survey on Drug Use -tutkimuksen dataa vuodelta 2012. Se havaitsi, että kannabiksen käyttäjistä noin 60 prosenttia kokeili myöhemmin muita huumeita. Alkoholin käyttäjien kohdalla lukema oli peräti 88 prosenttia, kertoo Metro UK.

Terveyden kannalta alkoholi vaikuttaisi olevan huomattavasti vaarallisempi vaihtoehto. Jo pitkään on tiedetty, että alkoholi on riskitekijä useissa eri syövissä, kuten suusyövissä ja maksasyövässä. Monet tutkimukset sen sijaan väittävät, että kannabiksen vaikutukset saattavat olla jopa päinvastaiset; on mahdollista, että kannabista voidaan hyödyntää syövän hoidossa. Toistaiseksi tutkimukset ja kokeet eivät kuitenkaan ole kyenneet tarjoamaan väitteelle vedenpitävää todistusaineistoa.

Yksi kattavimmista, huumausaineiden haittavaikutuksia tarkastelevista tutkimuksista, rankkasi alkoholin kaikkein vaarallisimmaksi huumeeksi, jopa verrattuna heroiiniin ja kokaiiniin. Tutkimuksessa, jossa kartoitettiin niin yksilöllisiä kuin yhteisöllisiä haittavaikutuksia, kannabis sijoittui sijalle 8. Itse asiassa alkoholi on jopa 114 kertaa tappavampi huumausaine kuin kannabis. Maailmanlaajuisesti se tappaa 3,3 miljoonaa ihmistä vuosittain.

Lähde: IFL ScienceMetro UK

Teksti: Seiskan toimitus
Kuvat: ALL OVER PRESS

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!