Home söi 7-henkisen Louheston perheen kodin: ihmisten auttamishalu lämmittää!

Oho | 23.12.2016 08:10

Jyväskylän Taka-Keljossa asuvat 31-vuotiaat Joni ja Marika Louhesto omistavat yhdessä pankin kanssa 180-neliöisen omakotitalon, jossa perheen viiden lapsen olisi hyvä varttua. Tätä ei Louhestoille kuitenkaan kohtalo ole sallinut, sillä viime keväästä saakka perhe on asunut evakossa, eikä puoliseinätöntä taloa voi kodiksi kutsua.

– Ostimme tämän vuonna 1993 rakennetun talon 2008, ja ensimmäiset vuodet menivätkin hyvin. Sitten aloin saada kovia yskänkohtauksia, ja lapsilla oli jatkuvia päänsärkyjä, astmaan sairastunut Marika kertoo.

Perheen vuoden vanha Jimi-kuopus syntyi keskosena ja sairastui hengitystieinfektioon heti sairaalasta kotiin päästyään. Kaikkien vaivat helpottivat aina, kun he poistuivat kodistaan vaikkapa viikonlopuksi.

Vakuutus ei korvaa

Aviopari päätti teettää talossa sisäilmatutkimuksen. Paikalle tuotu homekoira reagoi heti, vaikka ensimmäinen, halvempi mittaus ei näyttänyt kohonneita mikrobitasoja.

– Teetimme uuden, laajemman tutkimuksen, joka maksoi 4 800 euroa ja romahdutti taloutemme. Selvisi, että talon betonipohja oli märkä, välikerros oli kosteudesta lahonnut, sädesieni oli levinnyt laajalti ja rakenteiden bakteeripitoisuudet ylittivät sallitun rajan miljoonakertaisesti.

Vakuutus ei korvaa rakennusten hitaasti syntyviä vaurioita. Louhestot eivät myöskään saaneet pankkilainaa talonsa perusparannukseen. He arvioivat sen maksavan noin 30 000 euroa.

– Olin jättänyt vakituisen työni juuri ennen hometutkimuksia ja ryhtynyt opiskelemaan autoalaa. Marikan aika menee lastenhoidossa. Pankki ehkä pelkää, ettei se saa omiaan takaisin, vuoden päästä valmistuva Joni huokaisee.

Lahjoitukset pelastavat

Terveystarkastaja luokitteli talon ilman vaaralliseksi, ja perhe lähti alkukesästä evakkoon. Louhestot eivät silti luovuttaneet vaan teettivät korjaussuunnitelman, jotta pääsisivät takaisin kotiin. Naapuruston ja tuttavien avulla he saivat poliisilta luvan rahankeräystilille, jonne avuliaat ihmiset ovat antaneet lahjoituksia.

– Olemme saaneet 6 500 euroa rahaa ja rakennusliikkeiltä materiaalilahjoituksia. Jokainen ruuvi on kotiin päin, perhe kiittelee.

– Lisäksi naapurustossa asuvat rakennustaitoiset ihmiset ovat talkootyönä käyneet ensin purkamassa lahonneet rakenteet, ja nyt pikkuhiljaa korotamme sokkeleita.

Telkkarikin hajosi

Marika sanoo, että perhe haaveilee pääsystä takaisin kotiin syksyllä 2017.

– Jos vain saamme tarvittavat varat ja taitajat kokoon. Olemme kiitollisia kaikesta avusta, Marika kertoo.

louheston perhe, jouluiloa, gigantti

Seiska osallistui rahakeräykseen ja sai lisäksi houkuteltua Jyväskylän Gigantin mukaan Jouluiloa-tempaukseen. Evakossa ja ahdingossa asuva suurperhe sai 50-tuumaisen television.

– Kiitos kovasti. Kuopuksemme kaatoi keväällä telkkarimme, eikä meillä ole ollut varaa hankkia uutta, perhe kiittelee.

Voit seurata Louheston perheen talourakkaa tästä linkistä!

 

Teksti:Anne Pennanen
Kuvat:Timo Korhonen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!