fbq
Kotimaa
02.03.2022 09:45
Teksti: Iida Elstelä|Kuvat: Instagram, All Over Press
Yeboyah
Vain elämää -tähti Yeboyah syyttää The Rasmuksen euroviisukappaletta: "Päätämme olla rasisteja"
Kotimaa
02.03.2022 09:45
Teksti: Iida Elstelä|Kuvat: Instagram, All Over Press

Muusikko ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Yeboyah, eli Rebekka Kuukka, 25, on jakanut Instagraminsa tarinoissa kannanoton Suomen euroviisuedustajasta, ja syyttää Uuden Musiikin Kilpailussa viikonloppuna viisuedustajaksi valittua The Rasmuksen kappaletta rasistiseksi.

- The Rasmus edustaa Suomea Euroviisuissa kappaleella nimeltä "Jezebel". Viimeksi kun yritin puhua rasismista Suomen musiikkipiireissä, menetin mielenterveyteni, sain uhkauksia alan vaikutusvaltaisimmilta ihmisiltä ja menetin työmahdollisuuksia, Yeboyah kirjoittaa vapaasti suomennettuna.

Yeboyah oli viime vuonna kohun keskellä, kun hän nosti esiin suomenkielisen räpin rasistisia piirteitä. Tikunnokkaan nostettiin muun muassa Pyhimyksen kappaleita.

Lue myös: Tämä yhtye voitti Uuden Musiikin Kilpailun - lähtee edustamaan Suomea Torinoon

Hän on jakanut väitettä tukemaan kuvakaappaukset Baptist News Global -sivustolta sekä englanninkieliseltä Wikipediasivulta "Stereotypes of African Americans" (stereotypiat afroamerikkalaisista). Wikipedia-artikkelin mukaan jezebel-sanaa on käytetty rasistisesti kevytkenkäisistä mustista naisista ainakin viktoriaanisella aikakaudella. 

Jezebel on myös nimi, jota joillakin kielillä käytetään raamatullisesta Israelin kuningattaresta Isebelistä. Raamatun mukaan Isebel yhdistetään Baal-jumalan palvontaan, ja hänen nimensä tarkoittaa pahoja ja ilkeitä naisia.

- Maailmassa on suurempiakin ongelmia, ja on aina ollut, mutta rasismi linkittää ne toisiinsa. Kulttuuri, joka hyväksyy tämän kappaleen Euroviisuissa on sama, joka kieltää mustilta ja ruskeilta ihmisiltä ihmisoikeudet, Yeboyah sanoo suoraan.

Hän osoittaakin tukensa toiselle UMK-finalistille.

- Meitä olisi voinut edustaa musta queer-laulaja Isaac Sene homoseksuaaleja ja seksuaalisuuttaan tutkivia voimaannuttavalla kappaleella, mutta päätämme sen sijasta olla rasisteja, hän täräyttää.

Lue myös: UMK-kilpailija Isaac Seneltä itsevarma kommentti esiintymisestään: ”Kamerat tykkää musta”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ABENAYO (@yeboyah)

Yeboyah on aiemmin puhunut avoimesti kohtaamastaan rasismista. Hänen äitinsä on suomalainen ja isänsä on kotoisin Ghanasta. 

Yeboyah on Emma-ehdokkaana vuoden rap/R&B-kategoriassa albumistaan Perhosefekti. Hän on esiintynyt Vain elämää -ohjelman 11. kaudella, jolloin hän esitti ohjelmaan osallistuneen Herra Ylpön rinnalla Mariskan kappaleen Minä liityin sinuun.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »