fbq
Kotimaa
31.01.2023 19:00
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Kai Joronen & Antti Rastivo/Freezing Point
Onni Tommila.
Vaasalainen Onni, 24, opettaa lapsia alakoulussa – osa oppilaista tunnistaa nuorukaisen elokuvatähdeksi: ”Hei, sehän olet sä!”
Kotimaa
31.01.2023 19:00
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Kai Joronen & Antti Rastivo/Freezing Point

Jalmari Helanderin kotimainen toimintaelokuva Sisu nakuttaa parhaillaan sarjatulella lipputuloja. Lappiin sijoittuvassa raa’assa filmatisoinnissa nähdään kansainvälisen tason toimintaa ja kansainvälisiä näyttelijöitä – mutta myös vaasalaiset isä ja poika.

Sisun ultraväkivaltaisessa pääosassa loistaa Vaasan kaupunginteatterin luottomies Jorma Tommila. 64-vuotias konkari muuntuu toimintaelokuvassa Lapin erämaassa natseja lahtaavaksi lihaksikkaaksi tappokoneeksi, kullankaivaja Aatami Korveksi.

Kun Jorman esittämän Aatamin mitta on täynnä, tähtäimeen joutuu myös Jorman oma poika. Onni Tommila, 24, tyylittelee Sisussa natsikomppaniaan kuuluvan nuorukaisen roolin.

– Roolia varten oli vaikea tehdä pohjatyötä, koska hahmoni elää täysin eri ajassa ja – no, on natsi. Itselleni välittyi kuitenkin sellainen kuva tekstistä, että hahmoni on empatiakykyinen eikä hyväksy muiden natsien tekosia, Onni kuvailee Seiskalle.

Lue myös: Jalmari Helanderia houkutellaan Hollywoodiin – itsepäinen suomalaisohjaaja kieltäytyy jatkuvasti jättipoteista ja teki Suomessa melkoisen tempun: ”Se on aika v***n iso juttu”

Onni Tommila näyttelee Jorma-isänsä rinnalla Jalmari Helanderin Sisu-elokuvassa.
Onni Tommila näyttelee Jorma-isänsä kanssa Jalmari Helanderin Sisu-elokuvassa.

Samuel L. Jacksonin rinnalla

Sisu ei ole ensimmäinen kerta, kun Onni näyttelee Jalmarin elokuvassa. Hän oli mukana myös ohjaajan aiemmissa toimintaelokuvissa Rare Exports (2010) ja Big Game (2014), jossa tuolloin tieni-ikäinen Onni tulkitsi Samuel L. Jacksonin rinnalla.

Lue myös: Jalmari Helander ylistää Jormaa! Kyllästyi täysin Samuel L. Jacksonin lapselliseen kiukutteluun: "Olihan se perseestä"

– Olen tiennyt pienestä pitäen, että näytteleminen on se, mitä haluan elämässäni tehdä. Muita vaihtoehtoja ei ole oikein ollutkaan.

– Täytyy siis olla kiitollinen siitä, että on päässyt tekemään sitä mitä haluan niin paljon ja vieläpä näin isosti.

Samuel L. Jackson ja Onni Tommila Jalmari Helanderin vuoden 2014 elokuvassa Big Game.
Samuel L. Jackson ja Onni Tommila Jalmari Helanderin vuoden 2014 elokuvassa Big Game.

Jalat maanpinnalla

Jättiluokan filmatisoinnit ja maailmanluokan elokuvakekkerit eivät kuitenkaan sekoittaneet nuorukaisen päätä. Siitä Onni jakaa isoa kiitosta vanhemmilleen.

– Rare Exportsista ja Big Gamesta tuli aikoinaan isoa julkisuutta, mutta vanhemmat olivat tosi kannustavia. He kuuntelivat toiveitani.

– Ja vaikka maailmalla onkin tullut jonkin verran kierrettyä, niin olen aina ollut luonteeltani sellainen, etten oikein viihdy parrasvaloissa. Pysyttelin myös silloin nuorempana mieluummin sivummalla, ja ehkä hyvä niin.

Useita elokuvia tähdittänyt Onni tekee kaikkensa päästäkseen Teatterikorkeakouluun.
Useita elokuvia tähdittänyt Onni tekee kaikkensa päästäkseen Teatterikorkeakouluun.

Armottomat valintakokeet

Tänä vuonna Onnin toiveissa olisi päästä opiskelemaan Teatterikorkeakouluun. Pari kertaa hän on jo sinne hakenutkin, ja ylsi kertaalleen pääsykokeiden viimeiseen vaiheeseen, muttei tullut valituksi.

– Elokuvat ovat olleet hienoja kokemuksia, mutta ne eivät auta Teakiin haettaessa ollenkaan. Valintakokeissa olet vain siellä paikalla, ja näytät mitä osaat. Ei ole mitään merkitystä, vaikka olisit tähdittänyt 100 elokuvaa, Onni hymähtää.

– Toivottavasti pääsisin sisään, koska haluaisin luoda uraa näyttelijänä.

Jalmari Helanderin kotimainen toimintaelokuva Sisu nakuttaa parhaillaan sarjatulella lipputuloja.
Jalmari Helanderin Lappiin sijoittuva toimintaelokuva Sisu nakuttaa parhaillaan sarjatulella lipputuloja.

Lapset tunnistavat

Viime vuonna Onni opiskeli Ilmajolla Etelä-Pohjanmaan opiston teatterilinjalla. Hän myös näytteli pääosaa Seinäjoen kaupunginteatterille tehdyssä opiskelijaproduktiossa.

Hinku estradeille ja filmikameran eteen on edelleen kova, mutta tällä hetkellä Onni työskentelee päivätöikseen vaasalaisessa alakoulussa. Lapset tunnistavat toisinaan elokuvista tutun opettajansa, vaikka mies itse pitää matalaa profiilia.

– Kyllä minä tiedostan sen, että osa oppilaistani tietää. Välillä he kyselevätkin, että ”Niin, Onni, sä olet ollut elokuvissakin!” tai toteavat, että ”Onni hei, näin leffan, sehän olit sä!” Kyllä he siitä välillä fiiliksissä ovat, Onni naurahtaa.

Jalmari Helanderin Sisu-elokuvan traileri: