Marita Taavitsainen, 54, on kertonut avoimesti olevansa taitamaton talousasioissa. Bisnestaidon puute ei kuitenkaan ole estänyt häntä yrittämästä.
Kun korona vei keikat, Marika perusti syyskuussa 2020 Hyvinkäälle kampaamon. Yritystoiminta kuitenkin päättyi vajaan vuoden päästä. Koska kampaamosta oli tullut kuluja, Marita kauppasi sen kalustoa Facebookin kirpputoreilla.
Seiskan tietojen mukaan kampaamohankkeessa oli heti alussa haasteita. Vaikka liikehuoneisto oli Hyvinkään keskustassa, vastapäätä oli jättimarketin autohalli, joten alueella asioitiin lähinnä autolla ja ruokakauppa-asioilla. Marita oli sisustanut kampaamonsa kauniisti, mutta se sijaitsi huonokuntoisessa kiinteistössä, mikä ei ollut omiaan houkuttelemaan asiakkaita peremmälle.

Lue myös: Tältä iskelmätähti Marita Taavitsainen näyttää nyt
Firma niukasti voitolla
Lisää huolia ex-tangokuningattaren taloustilanteeseen tuo hänen vuonna 1999 perustamansa Marita Taavitsainen Oy, jonka kautta hän tekee esiintymiskeikkojaan.
Firmalla on takana kolmen vuoden tappioputki 2018–2020. Vuoden 2021 tilinpäätöksen mukaan tulos oli rimaa hipoen positiivinen. Voittoa yritys teki 190 euroa liikevaihdon ollessa 59 000 euroa.
Marita pystyi maksamaan itselleen palkkaa 23 000 euroa. Rahaa yrityksen kassassa oli 5 104 euroa ja velkaa 66 000 euroa.
Lue myös: Marita Taavitsaisen ikää ihmeteltiin - laulajalegendalta viiltävä vastaus
Velkaisuus hirvittää
Maritan firmasta tehty analyysi kertoo karua kieltään. Laulajan tulisi nopeasti ryhtyä tositoimiin, sillä Balance Consultingin mukaan yrityksen velkaantuneisuus on jo nyt hyvin korkeaa verrattuna vastaaviin yrityksiin.
Firman pitäisi saada tulorahoitus kasvuun, muuten sen maksuvalmius on vaarassa. Yritysanalyysin mukaan nykyisillä tunnusluvuilla firman velat olisi kuitattu vasta 603 vuoden kuluttua.

Lue myös: Iskelmälegenda Marita Taavitsainen laittoi yllättäen lapun luukulle: "Näen siitä yhä painajaisia"
Tarkastajalta moitteet
Maritan yrityksen suurin ongelma on, että sen omapääoma on peräti 34 000 euroa miinuksella. Myös Maritan tilintarkastaja on kiinnittänyt tähän erityistä huomiota.
– Osakeyhtiölain 20. luvun 23 §:n mukaan, jos yhtiön hallitus havaitsee, että yhtiön oma pääoma on negatiivinen, hallituksen on viipymättä tehtävä osakepääoman menettämisestä rekisteri-ilmoitus. Saadun tiedon mukaan rekisteri-ilmoitusta ei ole tehty. Lausuntoamme ei ole mukautettu tämän seikan osalta, tilintarkastaja jyrähti heinäkuussa päivätyssä lausunnossaan.
Vielä joulukuussakaan ilmoitusta ei ollut hoidettu. Lain mukaan tieto menetetystä pääomasta tulisi ilmoittaa heti, kun se on havaittu tai viimeistään 1–2 kuukauden kuluessa.
Ilmoituksen hoitamatta jättäminen voi koitua ongelmaksi, sillä kyse on velkojaa suojaavan säännöksen rikkomisesta. Marita on yrityksensä toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen.
Syynä negatiiviseen omaan pääomaan on kannattamaton liiketoiminta, eli kulut ovat tuottoja suuremmat.
Seiskan tavoittama Marita ei halunnut kommentoida, miksi on jättänyt tekemättä ilmoituksen menetetystä pääomasta. Sen sijaan hän ohjeisti Seiskan reportteria uutisoimaan ”maamme yrittäjien positiivisista tuloksista”.
Tilaa Seiska tästä!
Oletko jo tilaaja? Lue tuoreimman Seiskan digilehti tästä.
Tuoreimman Seiskan löydät myös kaikista hyvin varustelluista Lehtipisteistä.
Kuulitko mehukkaan julkkisjuorun? Nappasitko kohukuvan? Soita 044 567 7777, tai lähetä vinkki lomakkeella.