fbq
Kotimaa
22.01.2022 17:30
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Atte Kajova
Kirsti Paakkanen
Skandaali Kirsti Paakkasen hautajaisissa – luottomiehelle porttikielto: Taustalla 47 vuoden ystävyys
Kotimaa
22.01.2022 17:30
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Atte Kajova

Marimekon pelastajaksi kutsuttu, pitkäaikainen omistaja ja toimitusjohtaja Kirsti Paakkanen, 92, siunattiin lauantaina (22.1.) Helsingin Hietaniemen uudessa kappelissa.

Tilaisuus alkoi 13:30, mutta hautajaisvieraita saapui paikalle jo hyvissä ajoin. Paakkasen asiainhoitajana tutuksi tullut Kari Miettistä ei kutsuttu hautajaisiin, vaikka taustalla on 47 vuoden ystävyys.

Kirsti Paakkanen
Kirsti Paakkasen mustan ruumisarkun päällä oli valkoisia liljoja. Liljat olivat hänen lempikukkiaan.

Siunaustilaisuusteen saapui Paakkasen sukulaisia, ystäviä sekä työkavereita.

Paikalla oli muun muassa entinen Nokia-pomo Jorma Ollila, Koneen toimitusjohtajana uraa tehnyt Matti Alahuhta sekä hänen tyttärensä, Tiina Alahuhta-Kasko, joka on Marimekon nykyinen toimitusjohtaja.

Tiina Alahuhta
Marimekon nykyinen toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko saapui isojen liljakimppujen kanssa. 

Paikalla oli myös Marimekon hallituksen puheenjohtaja Mika Ihamuotila puolisonsa Linda Ekholmin kanssa. Tosin oli täpärällä, että Ihamuotila ehti hautajaisiin, sillä kappelissa jo koko saattoväki odotti valmiina. Kirkon vahtimestari odotti selvästi Ihamuotilan saapumista, ja vasta sen jälkeen hautajaiset alkoivat.

Mika Ihamuotila
Mika Ihamuotila ja Linda Ekholm olivat myöhästyä hautajaisista.

Riita testamentista

Hautajaisissa oli tiukat turvakriteerit, sillä kappeliin pääsi vain, mikäli nimi löytyi listalta. Näin ollen saattoväki joutui heti ovella kertomaan nimensä, jonka vahtimestari tarkisti listalta.

Lue myös: Mitä tapahtui Kirsti Paakkasen miljoonille? Teki suuria peliliikkeitä vain hieman ennen kuolemaansa - kuva hauraasta allekirjoituksesta

Huomiota herätti erityisesti se, ettei hautajaisissa nähty Kirsti Paakkasen pitkäaikaista luottoystävää ja asioidenhoitajaa, Kari Miettistä.

Seiska tavoitti Miettisen.

– Voin vahvistaa sen, ettei minua ole kutsuttu. Mutta en halua puhua asiasta sen enempää.

Miettinen ja Paakkanen tutustuivat jo 70-luvulla, mutta heidän yhteistyönsä alkoi vuonna 1991, kun Paakkanen osti Marimekon Amerilta. Seiskan tietojen mukaan Miettisellä oli vahva rooli siinä, että Paakkanen kiinnostui Marimekosta ja näin ollen pelasti konkurssin partaalla hoippuneen yrityksen.

Lue myös: Kuka perii Kirsti Paakkasen luksustalot? Mystinen pariskunta vaikuttaa taustalla

Seiska uutisoi jo aiemmin, kuinka Miettinen on operoinut Paakkasen bisneksiä siitä lähtien. Ilta-Sanomien mukaan Miettisen porttikiellon takana olivat Paakkasen lähipiiri. Eripuraa on syntynyt testamenttiin liittyvistä asioista.

Viimeinen matka Jaguarilla

Kirsti Paakkasen hautajaisten kutsussa oli toive, että vieraat muistaisivat vainajaa valkoisella liljalla.

– Ne olivat Kirstin näköisen hautajaiset. Väriskaala oli mustavalkoinen, kaikki koristukset olivat samaa linjaa. Kirstin musta arkku peittyi valkoisilla liljoilla, se oli yksinkertaisen kaunista, aikoinaan Marimekon yksi suunnittelijoista Jukka Rintala kertoi.

Matti Alahuhta
Matti ja Leena Alahuhta kuuluivat Kirsti Paakkasen tuttavapiiriin.

– Olimme Kirstin kanssa loppuun asti ystäviä, näin hänet viimeksi kesällä.

Hautajaisvieraiden joukossa oli myös pitkään Marimekolla työskennellyt Raimo Helle. Hänen työtehtäviinsä kuului kiinteistöjen hoitotyöt ja muut, voimaa vaativat tehtävät.

– Siellä missä tarvittiin voimaa, minä olin paikalla. Mutta missä tarvittiin järkeä, sen hoiti Kirsti. Hän oli hyvä johtaja.

Jukka Rintala
Jukka Rintalan (oik.) ja Matti Vaskelaisen mielestä Paakkasen hautajaiset olivat yksinkertaiset ja kauniit.

Seiskan saamien tietojen mukaan Kirsti Paakkanen polttohaudataan. Vielä on epäselvää, minne hänet haudataan. Ilmeisesti Paakkanen itse toivoi tulevansa haudatuksi Espooseen, mutta hänen sukunsa haluaisi Paakkasen Keski-Suomeen. Paakkanen on kotoisin Saarijärveltä.

Jorma Ollila
Jorma ja Liisa Ollila olivat Kirsti Paakkasen naapureita ja ystäviä. 

Paakkasen muistotilaisuus pidettiin Strindbergillä, Helsingin Pohjoisesplanadilla. Paikan valintaan varmasti vaikutti se, että viereisessä liikehuoneistossa on Marimekon Espan myymälä.

Paakkanen tunnettiin ainutlaatuisesta tyylistään. Piikkikorkokengät ja hieno Jaguar-merkkinen auto olivat olennainen osa Paakkasen ilmettä.

Kirsti teki viimeisen matkansa lempiautomerkillään, ruumisautona oli tyylikäs Jaguar.

Kirsti Paakkanen
Kirsti Paakkanen lähti viimeiselle matkalleen Jaguar-merkkisen auton kyydissä. 

 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »