fbq
Kotimaa
15.08.2022 22:00
Teksti: Jari Peltomäki|Kuvat: Matti Matikainen
Matti Venetvaara
PNP vai Pekkaniskan Pojat? Tanssilegenda Matti Venetvaara paljastaa huiman taustatarinan: Pekka Niska itse määräsi nimen minulle
Kotimaa
15.08.2022 22:00
Teksti: Jari Peltomäki|Kuvat: Matti Matikainen

Pekkaniskan pojat vai PNP? Suomessa keikkailee kaksi samasta puusta veistettyä tanssiorkesteria. Alku-peräisen nimen elinikäinen omistaja Matti Venetvaara paljastaa, mistä on kyse.

Kesällä 2002 kuuluisan nosturiyritys Pekkaniska Oy:n perustaja Pekka Niska oli käynyt tanssimassa Tangomarkkinoilla ja napannut tanssikisan seniorisarjassa pronssipystin. Hän hehkutti sitä työntekijälleen Matti Venetvaaralle, ja kaksikko heitti huulta asiasta.

– Pekka piti itseään kovanakin tanssijana, jolloin lohkaisin, että ”etkä ole, eihän sinulle ole orkesteriakaan”. Luulin jo, että hän suutahti, kunnes Pekka seuraavana päivänä rimpautti ja kysyi, olinko tosissani orkesterista, Matti, 59, muistelee.

Ikänsä soittaneella Matilla oli silloin trionpoikanen, jolla keikkailtiin pienesti. 

– Puhelun päätteeksi Pekka ilmoitti, että perustetaan sitten tanssiorkesteri. Hänellä oli kolme ehtoa: yhtyeen pitää olla herrasmiehiä eli pukeutua tyylikkäästi, musiikin pitää olla perinteistä tanssimusiikkia ja Pekkaniskan Poikien nimi rekisteröitiin Matin haltuun ja myöhemmin virallisesti vahvistettiin maistraatissa.

– En saa myydä tai luovuttaa tätä brändiä kenellekään tai minnekään.

 

Keikkakalenteri pamahti täyteen

Pekkaniskan Pojat

Suosiota tuli nopeasti. Matti nauraa, että alussa mukana oli enemmän onnea kuin ymmärrystä. 

– Jätimme esimerkiksi tarkoituksella sähkökitaran pois, koska siihen aikaan Suomi oli täynnä Agents-meininkiä. Erotuimme lavoilla tyylillämme.

Ensimmäisen vuoden jälkeen keikkakalenteri olikin seuraavat 17 vuotta ihan piukassa.


Koronakurimus iski

Kun vuosia myöhemmin korona iski, keikat kuitenkin katosivat. Matti siirtyi toimeentulonsa kuivuttua töihin maansiirtofirmaan.

Matti korostaa, ettei hänen lopettamiseensa liittynyt dramatiikkaa. Kaikki sovittiin yhdessä ja selvin sävelin. Matti lupasi pysyä poissa keikkalavoilta ainakin vuoden Samalla sovittiin, että koska juuri Matti omistaa Pekkaniskan pojat -nimen, hänen mahdollinen paluunsa tapahtuu vanhalla nimellä.

Entisen porukan uudeksi oli jo ennen Matin lähdöstä tiedottamista yhdessä haarukoitu komeaääninen nuorukainen, Henri Jokinen, 18.

Nyt oli aika palata

Lopulta 19 kuukautta myöhemmin Matti palasi takaisin keikkalavoilla. Hän kiertää nyt lavoja nimellä Matti-Sakari & Pekkaniskan Pojat. Vanha porukka keikkailee nimellä PNP & Henri Jokinen. 

Matti Venetvaara lavalla

– Henrin ja PNP:n homma vakiintui niin nopeasti, että he etenivät omalla porukallaan ja minä taas omallani. Hatut ja valkoiset pikkutakit ovat säilyneet molemmilla yhtyeillä, mutta tyyliasioistahan ei sovi kiistellä. 

– Ei se hirveätä sekaannusta ole aiheuttanut, mutta toki moni tulee kyselemään. Onhan näissä nimissä samankaltaista klangia. Meidän väleissämme ei ole mitään ongelmaa, saati kenenkään puoleista antipatiaa, Matti alleviivaa.
 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »