fbq
Kotimaa
23.01.2022 08:01
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Seiskan arkisto, All Over Press ja Lehtikuva
Kirsti Paakkanen ja Kari Miettinen
Mystinen pariskunta vaikutti pitkään Kirsti Paakkasen elämässä – taustalla kohutuomio
Kotimaa
23.01.2022 08:01
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Seiskan arkisto, All Over Press ja Lehtikuva

Marimekon pelastajana tutuksi tullut Kirsti Paakkanen kuoli marraskuun 3. päivänä 92-vuotiaana. Tuolloin kuolinuutisen vahvisti hänen pitkäaikainen asiainhoitajansa Kari Miettinen.

Kirsti pyöritti sijoitustoimintaan keskittyvää Workidea Oy -firmaansa yhdessä asiainhoitajansa Kari Miettisen ja tämän vaimon kanssa.

Firman papereista käy ilmi, että Kirsti toimi yrityksen toimitusjohtajana, ja Kari on yrityksessä hallituksen puheenjohtajana. Karin vaimo on yrityksen hallituksessa.

Yritys hallinnoi jättimäistä omaisuutta. Sillä on voitonjakokelpoista pääomaa 35 miljoonaa euroa. Viime vuonna yritys jakoi osinkoa 700 000 euroa. Tämä käy ilmi viimeisestä, vuoden 2020 tilinpäätöstiedoista. Yritys on erittäin vakavarainen.

Lue lisää: Kohu Kirsti Paakkasen jättiperinnöstä: minne miljoonat sulivat?

Kirsti Paakkanen kuoli 92-vuotiaana. Hän teki merkittävän uran Marimekon toimitusjohtajana nostaen yrityksen uuteen kukoistukseen.
Kirsti Paakkanen kuoli 92-vuotiaana. Hän teki merkittävän uran Marimekon toimitusjohtajana nostaen yrityksen uuteen kukoistukseen.

Taustalla kohutuomio

Miettisen pariskunta on vaikuttanut Kirstin elämässä hänen luottohenkilöinään jo 1990-luvun alusta lähtien.

Kun Kirsti osti Marimekon Amer-yhtymältä vuonna 1991, Amerin varatoimitusjohtajana oli Kari Miettinen. Vuonna 1997 hän erosi Amerista.

Myöhemmin Kari päätyi Marimekon hallituksen puheenjohtajaksi, mutta joutui jättämään paikan saatuaan tuomion kohutussa Jippii Groupin sisäpiirikauppa-oikeudenkäynnissä.

Vuonna 2001 Helsingin hovioikeus tuomitsi hänet kahdeksaksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen avunannosta kirjanpitorikokseen. Hovioikeuden mukaan Kari kikkaili tilinpäätöksen tuloksia niin, että pörssiyhtiö Jippii-konsernin tuloksesta syntyi totuudenvastaisia tietoja. Samalla hovioikeus määräsi hänet maksamaan itse 300 000 euron asianajajakulunsa.

Kari Miettinen on toiminut Kirsti Paakkasen luottohenkilönä vuosien ajan.
Kari Miettinen on toiminut Kirsti Paakkasen luottohenkilönä vuosien ajan.

Lue myös: Kuka perii Kirsti Paakkasen luksustalot? Mystinen pariskunta vaikuttaa taustalla

Kirsti antoi tukensa

Julkisuudessa Kirsti puolusti ärhäkkäästi Karia.

– Minulla ei ole ollut mitään huomauttamista hänen työstään. Luotan häneen edelleen, ja tuen häntä tässä hirveydessä, Kirsti kommentoi Helsingin Sanomille tuomiota.

Lopulta Kari Miettinen luopui Marimekon hallituksen puheenjohtajan pallista, kun imagohaitta laski myös Marimekon osaketta.

Lue myös: Kirsti Paakkasen säätiön toiminta herättää kysymyksiä – luottomies yrmeänä: ”Hän on kuollut ja sillä siisti”

Edelleen työelämässä

Julkisuutta välttävä johtaja on edelleen ahkerasti liike-elämässä, vaikka ikää on jo reippaasti yli eläkeiän.

Hän on yli 300 yrityksessä mukana pääosin päävastuullisena tilintarkastajana. Osa yrityksistä on lakkauttanut toimintansa, mutta ne ovat silti yhä kaupparekisterissä.

Myös Kari Miettisen vaimo on mukana 17 yrityksessä. Suurin osa näistä yrityksistä ei ole enää aktiivisessa toiminnassa.

Miettisen pariskunta teki viime vuonna melkoisen tilin, sillä verotietojen mukaan heidän yhteiset tulonsa olivat 668 485 euroa.

Sen sijaan Kirsti Paakkasen ystävät tekivät viime aikoina usein huomioita siitä, ettei Kirstillä itsellään tuntunut olevan juurikaan rahaa käytössään.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »