fbq
Kotimaa
29.09.2022 08:30
Teksti: Eetu Ampuja, Lahti|Kuvat: Atte Kajova
Mato Valtonen
Lahti tunnetaan Suomen Chicagona – tiedätkö mistä lempinimi juontaa juurensa?
Kotimaa
29.09.2022 08:30
Teksti: Eetu Ampuja, Lahti|Kuvat: Atte Kajova

Salpausselkien välissä lepäävä Lahti tunnetaan Suomen Chicagona. Lempinimi juontaa juurensa alun perin 1930-luvulle, jolloin mäkihyppykaupunki tunnettiin lukuisista teurastamoistaan siinä missä Yhdysvaltojen Chicagokin.

Mato Valtonen kertoo videolla, mistä Lahden lempinimi Suomen Chicagona on peräisin:

Myöhemmin nimitys sai uusia sävyjä, kun Lahdesta tuli levoton paikkakunta. 1950-luvun puolivälissä syntynyt Markku ”Mato” Valtonenkin muistaa elävästi villit 1960- ja 70-luvut, jolloin kaupungilla kulkiessaan sai jatkuvasti kurkkia olkansa ylitse.

– Sain olla aika rauhassa sen jälkeen, kun Sleepy Sleepers perustettiin. Kaikista hurjimmatkin kundit diggasivat nimittäin bändiämme, mutta virkavalta ei niinkään, Mato, 67, naureskelee.

– Aina kaupungilla ajellessamme kun poliisiauto tuli vastaan, huusimme vaistomaisesti ”Kytät!” ja menimme matalaksi. Vieläkin tekee mieli tehdä niin, vaikkei enää ole tarvettakaan.

Lue myös: Alec Baldwinin tragedia ei ole ainoa: Mato Valtonen avautuu ikävästä tapaturmasta öisissä kuvauksissa – Saku Kuosmanen ampui pohkeeseen

Suomen Chicagon nimitys sai alun perin nimensä kaupungin vilkkaasta teurastamotoiminnasta. Mato Valtosen käsissä tuttu tuote: tölkki Lahen Sinistä.
Suomen Chicagon nimitys sai alun perin nimensä kaupungin vilkkaasta teurastamotoiminnasta. Mato Valtosen käsissä tuttu tuote: tölkki Lahen Sinistä.

Amerikanraudat rules

Amerikanraudoilla ajellessa kertyi kilometrejä. Mato muistelee, kuinka hän omisti kolmen kaverinsa kanssa vuosimallin ’63 Chevrolet Bel Airin. Hävyttömän tyylikäs menopeli näkyi ja kuului keskustassa sekä sai tyttöjen sukat pyörimään jaloissa.

Lue myös: Amerikkalainen mediajätti hehkuttaa Lahtea – nyt puhuvat Suomen Chicagossa asuvat Sipe Santapukki ja Toni Wirtanen: ”Sehän me kaikki tiedetään” 

– Se auto oli jatkuvasti jollain käytössä. Keskustaan saavuttaessa tiesi, että oli vain ajan kysymys, milloin kulman takaa ilmestyisi tuttu auto vastaan. Sitten vaan käsi pystyyn, ja olit heti bileissä mukana, Mato muistelee.

– Se oli tosi mielenkiintoista aikaa. Tuolloin Lahti tunnettiin valtakunnallisestikin pillurallistaan. Amerikanraudat ja prätkät kiersivät loputtomasti näitä kortteleita ympäri.

Lue lisää Mato Valtosen Lahti-muisteluita tuoreimmasta Seiskasta!

Tilaa Seiskan uutiskirje! »