fbq
Kotimaa
05.10.2022 11:58
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: Atte Kajova
Kari Väänänen
Kirja: Kari Väänänen uskoo, ettei tule elämään vanhaksi - erokriisistä hyytymä aivoihin
Kotimaa
05.10.2022 11:58
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: Atte Kajova

Näyttelijä ja ohjaaja Kari Väänänen, 69, kertoo Vänä elävänä -elämäkertakirjassaan (toimittanut Tuomas Marjamäki / Docendo 2022) avoimesti sairaushistoriastaan.

Ivalossa syntynyt Kari sairastui vajaan vuoden ikäisenä vakavaan vatsakalvontulehdukseen. Kari matkasi äitinsä sylissä Rovaniemen keskussairaalaan rajavartioston kuorma-auton kyydissä 350 kilometrin matkan. Marraskuu oli hyinen ja auton hytti oli kuin pakastin.

Sairaalassa ruoka ei pysynyt sisällä, ja Kari oli kuolla nälkään. Hän kuitenkin pelastui useamman viikon hoidon jälkeen.

Lue myös: Näyttelijäkonkari Kari Väänänen mursi kätensä – pelkäsi menettävänsä roolin suosikkisarjan uudesta versiosta!

Alaselkään kirpaisi

Kari kertoo kirjassa, että huonot jalat ovat vaivanneet häntä aina.

- Muistan, kun ongelmat alkoivat kaksitoistavuotiaana. Olin isän kanssa lähdössä kesälomareissulle ja nostin asuntovaunua auton peräkoukkuun. Silloin joku nitkahti selässä – luulen, että joku hermo katkesi. Myöhemmin magneettikuvauksissa on selvinnyt, että selkäydinkanavan ahtauma puristaa hermot kasaan, Kari kertoo.

Alaselän nitkahduksen seurauksena Kari joutui lopettamaan juoksemisen. Hän ryhtyi harrastamaan uintia. Nuorukaisena lättäjalkainen ja skolioosiselkäinen Kari sai vapautuksen armeijasta.

Vuonna 1988 Kari satutti polvensa jalkapallopelissä. Hänellä oli samaan aikaan isoja rooleja Suomenlinnan kesäteatterin Taru sormusten herrasta -näytelmässä. Lääkärin mukaan polvi olisi pitänyt leikata, mutta Kari ei halunnut pitkää toipumisaikaa keskelle työkiireitä.

- En sitten mennyt leikkaukseen. Koko kesän näyttelin ja opettelin käyttämään polvea niin, ettei siihen satu. Siitä tuli sitten nykyiset selkä- ja kinttuvaivani, joskin selkävaivani oli peruja jo lapsuudesta, Kari kertoo kirjassa.

Lue myös: Näyttelijä Kari Väänänen käsi paketissa: ”Sonni oli syödä minut!”

kari väänänen
Keväällä 2020 Kari mursi kätensä kompastuttuaan rappusissa.

Hyytymiä kehoon

Vuonna 2001 Kesäyön uni -projektin aikaan Karin käsi puutui, jalka rupesi laahaamaan ja toinen puoli kasvoista putosi. Tutkimuksissa selvisi, että kyse oli veritulpasta.

Syksyllä 2020 Kari ja nykyinen vaimonsa Terhi olivat eron partaalla. He allekirjoittivat jo eropaperit, mutta päättivät lopulta kuitenkin jatkaa yhdessä.

- Kriisi aiheutti minulle sen verran stressiä, että alkoi ottaa sydämestä. Sain rytmihäiriön, josta tuli hyytymiä kammioon. Hyytymä siirtyi aivoihin ja yhtäkkiä minulta lähti jalka alta. Jouduin sairaalaan, jossa vaiva tutkittiin, ja nyt syön loppuikäni lääkkeitä, Kari kertoo.

Kari kertoo kirjassa, että halvauskohtaukset ovat saaneet hänet miettimään, kuinka monta elinvuotta hänellä on vielä jäljellä.

- Pääni on ihan selkeä, mutta kroppa reistailee. En ole varmaan mitenkään pitkäikäinen, sen verran resuista elämää olen elänyt, Kari summaa.