Lähes puolet miehistä kantaa HPV-infektiota.

Puolet miehistä kantaa tätä sukupuolitautia!

27.01.2017 11:30

Papilloomavirus, eli HPV, on yleisin sukupuoliteitse tarttuva infektio. 

Nyt uusi tutkimus paljastaa, kuinka yleinen sukupuolitauti todella on kyseessä. Lähes puolet amerikkalaismiehistä kantaa papilloomavirusta. JAMA Oncologyn julkaisemassa, 1868 miestä kattaneessa tutkimuksessa kävi ilmi, että 45 prosentilla miehistä oli HPV-tartunta. 25 prosenttia heistä kantoi ainakin yhtä suuren riskin HPV-virustyyppiä, joiden tiedetään aiheuttavan muun muassa penis- ja peräaukonsyöpää sekä suun alueen syöpiä.

Useimmiten korkean riskin HPV-infektiot poistuvat elimistöstä vuoden tai kahden sisällä, mutta joissakin tapauksissa infektio voi säilyä elimistössä, ja aiheuttaa solumuutoksia, jotka puolestaan voivat edetä syöväksi. 

Eivät käy rokotuksissa

Tutkimuksessa kävi ilmi myös, että miehet rokottautuvat huonosti. Vain reilu 10 prosenttia rokotti itsensä virusta vastaan. Vaikka rokotteet ovat tehokkain apu suojautumisessa tartuntaa vastaan, myös turvaseksillä on tärkeä rooli viruksen välttämisessä.

Kondomien johdonmukaisen käytön on todettu vähentävän sukupuolitartuntojen riskiä.

Ei ole syytä olettaa, että suomalaismiesten tautiriski poikkeaisi suuresti tutkimuksen tuloksista. Suomessa ei ole kerätty tilastoa HPV:n yleisyydestä, mutta Väestöliiton mukaan se on Suomen yleisimpiä seksitauteja.

Lähde: Women's Health

Teksti: Seiskan toimitus
Kuvat: Seiskan toimitus

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!