Hotnow

Oletko perillä panseksuaalisuuden ja biseksuaalisuuden eroavaisuuksista?

24.04.2020 19:10

Seksuaalinen suuntautuminen on ollut menneinä aikoina varsin mustavalkoinen käsite. Ihmisillä on ollut mahdollisuus tunnistautua joko homo- tai heteroseksuaaleiksi. Sittemmin on alettu ymmärtää, että seksuaalisuus on huomattavasti monimuotoisempaa ja joustavampaa. Nyt seksuaalisten suuntautumisten kirjoon kuuluukin kasvava joukko erilaisia seksuaalisia identiteettejä aseksuaalisuudesta demiseksuaalisuuteen. Koska seksuaalisuuteen liittyvä sanasto muuttuu nopeasti, osalla ihmisistä termit ja niiden määritelmät menevät välillä sekaisin. Monelle on yhä epäselvää, miten biseksuaalisuus ja panseksuaalisuus poikkeavat toisistaan.

– Biseksuaali on yleisesti tunnettu ja ymmärretty termi, mutta panseksuaalisuus ei niinkään, myöntää psykologi ja AASECT-sertifioitu seksiterapeutti Stephanie Buehler Women's Health-lehdessä.

Buehlerin mukaan on ymmärrettävää, että väärinkäsityksiä pääsee syntymään, mutta termien välillä on selkeitä eroja. 

Biseksuaalisuus

Seksuaalinen suuntautuminen kertoo, kehen ihminen rakastuu ja ketä kohtaan hän tuntee seksuaalista vetovoimaa. Biseksuaalilla voi olla tunteita sekä miehiä että naisia kohtaan.

– Biseksuaalisuus syntyi ajalla, jolloin sukupuolta pidettiin ensisijaisesti binäärisenä, muistuttaa Kinsey-instituutin tutkija Justin Lehmiller.

Biseksuaalisuuden määritelmä on kuitenkin ajan myötä muuttunut kattavammaksi. Nykyään biseksuaalisuuden voidaan katsoa käsittävän suuntautumiset, joissa ihminen tuntee vetoa kahta tai useampaa sukupuolta kohtaan. 

Panseksuaalisuus

Panseksuaalisuus on biseksuaalisuutta "avoimempi" termi, selittää The Better Sex Guide-kirjailija, tohtori Yvonne K. Fulbright. Lyhyesti sanottuna, panseksuaalit voivat tuntea vetoa ihmisiin näiden sukupuolesta riippumatta.

– Se tarkoittaa henkilöä, joka voi tuntea seksuaalista tai emotionaalista vetovoimaa ja/tai romanttista rakkautta minkä tahansa sukupuolen tai sukupuoli-identiteetin edustajia kohtaan, Fulbright jatkaa.

Muun muassa Miley Cyrus on kertonut olevansa panseksuaali. Laulaja kertoi vuonna 2016 Varietylle, että hänellä oli pitkään vaikeuksia ymmärtää omaa seksuaalisuuttaan.

– Inhosin aina biseksuaali-sanaa, koska se tuntui sulkevan minut tiettyyn lokeroon. En koskaan ajattele, että joku on poika tai joku on tyttö, hän kertoi tuolloin.

Miley Cyrus
Laulaja Miley Cyrus on panseksuaali.

 

 

 

 

Billboardille:antamassaan haastattelussa hän määritteli seksuaalisen suuntautumisensa tarkemmin.

– Olen super-avoin, panseksuaali, sellainen minä olen.

Kerrataanpa

– Pohjimmiltaan tämä kaikki tarkoittaa, että biseksuaalisuuden ja panseksuaalisuuden erot vaihtelevat sen mukaan, keneltä kysytään, Lehmiller toteaa ykskantaan.

Monesti määritelmän rajaamisessa on kyse siitä, miten ihmiset kokevat sukupuoli-identiteetin.

– Monet ihmiset uskovat, että on olemassa vain kaksi sukupuolta, mies ja nainen. Näin ajattelevan silmissä panseksuaali henkilö on aivan kuin biseksuaali, joka käyttää itsestään erilaista termiä, Buehler selventää.

Panseksuaalisuus on siinä mielessä kattavampi termi kuin biseksuaalisuus, että sen alle mahtuu vetovoima kaikenlaisia ihmisiä kohtaan. Toisaalta osa ihmisistä käyttää biseksuaalisuudesta laajempaa määritelmää, joka on hyvin vaikea erottaa panseksuaalisuudesta. Joskus määritelmä onkin pelkkä ikäkysymys.

– Vanhemmilla ihmisillä on taipumus määritellä itsensä biseksuaaleiksi, kun taas millenniaalit ja Z-sukupolvi käyttävät usein panseksuaali-termiä. Molemmat ovat seksuaalisen joustavuuden muotoja, eli koetaan, että seksuaalinen suuntautuminen riippuu kontekstista ja voi muuttua elämän aikana, kiteyttää Queering the Psychotherapy Room: the Modern Clinician's Guide to LGBTQ+ Clients-kirjan kirjoittanut Margaret Nichols.

Määritelmää ei pysty saneleman ulkopuolelta. 

– Joku voi myös kokea olevansa sekä biseksuaali että panseksuaali. On sinusta itsestäsi kiinni, millaisen määritelmän omaksut, Lehmiller sanoo.

On myös syytä muistaa, että moni ei halua määritellä seksuaalista suuntautumistaan ollenkaan. Valinta on viime kädessä jokaisen oma. 

Lähde: Women's HealthVarietyBillboard

Teksti:Jenna Jylhä
Kuvat:Rex Features
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!