fbqTerveysuutiset: Ternimaidosta vuosiksi hyotyä lapselle | Seiska
terveysuutiset

Terveysuutiset: Ternimaidosta vuosiksi hyotyä lapselle

Ulkomaat | 21.08.2021 07:00

Kanadalaisen tutkimuksen mukaan lapsi hyötyy äidinmaidosta, vaikka imetys kestäisi vain muutaman päivän. Heti syntymänsä jälkeen rintaruokinnassa olleilla lapsilla oli alhaisemmat verenpaineet vielä kolmevuotiaana riippumatta siitä, miten kauan rintaruokintaa oli jatkettu ja milloin siirretty kiinteään ravintoon. '

Tutkijoiden mukaan salaisuus piilee ternimaidossa eli ensimmäisten synnytyksen jälkeisten päivien rintamaidossa. Se sisältää runsaasti lapsen kasvua ja immuunijärjestelmää kehittäviä ainesosia.

Sähköhoito tehoaa masennukseen

masennus

Sähköhoidon on osoitettu hyödyntävän masennuspotilaita. Tehokkaimman hyödyn siitä saavat kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavat potilaat sekä psykoottisesta masennuksesta kärsivät.

Itsetuhoisten potilaiden hoidossa sähköhoidolla on saatu erinomaisia tuloksia, ja itsemurhia on tehokkaasti vähennetty. Sähköhoito on turvallista, vakavia haittavaikutuksia ei ole havaittu ja hoito annettaan nukutuksen aikana. Suomessa sähköhoitoa käytetään etenkin potilailla, joilla lääkehoidosta ei ole saatu riittävää apua.

Työikäisilläkin muistisairautta

dementiaa

Yleensä dementiaa ilmenee iäkkäämmillä ihmisillä, mutta eivät nuoremmatkaan ole suojassa muistisairaudelta. Tuoreiden tutkimustietojen mukaan alle 65-vuotiaiden dementiaa esiintyy enimmäkseen 60 vuotta täyttäneillä, mutta myös nuoremmilla sairautta on tavattu.

Arviolta noin neljä miljoonaa alle 65-vuotiasta sairastaa dementiaa. Etenkin keski- ja pienituloisissa maissa varhaiset dementiat ovat yleisempiä. Muistisairauteen sairastumisen riski kasvaa iän myötä, mutta Suomessakin on noin 7 000 työikäistä muistisairasta.

Paasto suojaa suolistoa

paasto

Alustavat tutkimukset ovat nostaneet paastoamisen myönteiseen valoon. Hiirillä tehdyissä tutkimuksissa havaittiin, että paasto estää ja hillitsee suolistotulehduksia. Paastonneiden hiirten suolistossa oli vähemmän bakteeri-infektiota ja kudosvauriota kuin hiirillä, jotka söivät normaalisti.

Tutkijoiden mukaan paaston suojavaikutukset liittyvät todennäköisesti suoliston bakteerikantoihin. Arvellaan, että paaston aikana suoliston hyvät bakteerit vaikeuttavat taudinaiheuttajien leviämisen ja lisääntymisen.

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:ADOBE STOCK

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!