Katso kuvat!

Reggae-legenda Bob Marleyn kuolemasta neljä vuosikymmentä - nämä vaiheet jokaisen tulisi tietää musiikkimaailmaa ravistelleesta muusikosta!

Ulkomaat | 11.05.2021 19:32

Reggae-legenda Bob Marleyn kuolemasta tulee tänään kuluneeksi 40 vuotta. Bob kuoli 11.5.1981 ollessaan vain 36-vuotias.

Muistellaksemme rastafari-liikkeen yhtä tunnetuimmista - ja kiistellyimmistä - esikuvista, kokosimme yhteen muusikon elämän mielenkiintoisimmat yksityiskohdat ja merkittävimmät vaiheet.

Lue myös: Edesmenneillä supertähdillä jättitulot kuolemasta huolimatta – Michael Jackson tienaa perillisilleen 40 miljoonaa euroa vuodessa

The Wailers
The Wailers -yhtye vuonna 1973.

Elämän alkuvuodet

Bob syntyi Jamaikalla vuonna 1945 teini-ikäiselle ja mustaihoiselle äidille, sekä 50-60 vuotiaalle englantilaissukuiselle valkoihoiselle isälle. Bobin ristimänimi on Nesta Robert, joka kuitenkin myöhemmin vaihdettiin muotoon Robert Nesta, jotta lapsi kuulostaisi yhdysvaltalaisemmalta. 

Bobin vanhemmat menivät naimisiin äidin tultua raskaaksi, mutta isän suku ei koskaan hyväksynyt liittoa. Heti häiden jälkeen Bobin isä muutti Jamaikan pääkaupunkiin, jättäen perheensä taakseen. Isä maksoi lapselleen elatusmaksuja, muttei juuri muuten ollut tämän elämässä mukana. Bobin äidin kerrotaan hyväksyneen ratkaisun, mutta Bob itse katkeroitui isälleen tämän tavasta kohdella perhettään.

Bobilla on myös sisarpuolia isänsä muista suhteista. Reggaetähden äiti sai myöhemmin lapsen Bobin yhtyetoveri Bunny Wailersin isän kanssa, ja muutti Washingtoniin. Äitinsä muutettua Yhdysvaltoihin, Bob muutti sisarpuolensa ja yhtyetoverinsa isän luokse asumaan. Bob kuitenkin riitautui tämän naisystävän kanssa ja jäi joksikin aikaa kodittomaksi. 

Bob Marley
Bob kuvattuna studiolla vuonna 1975.

Ristiriitainen suhde tosirakkauksiinsa 

Bobin ja tämän yhtyeen The Wailersin läpimurto tapahtui vuonna 1963. Kaksi vuotta myöhemmin Bob tapasi studiolla pyhäkoulua opettaneen Rita Andersonin, joka haki yhtyeen taustalaulajaksi. Vuonna 1966, eli vuosi Bobin ja Ritan ensikohtaamisesta pariskunta asteli avioliiton satamaan 10. helmikuuta. Bobin kerrotaan suostutelleen Ritan kanssaan alttarille, jotta tämä voisi seurata miestään tämän kiertueelle Yhdysvaltoihin. 

Rita Marley
Rita Marley hyväntekeväisyystapahtumassa Jamaikalla vuonna 2012.

Bob oli avioon astellessaan 21-vuotias. Aviopari oli naimisissa aina Bobin kuolemaan asti, mutta liitto ei ollut yksinään auvoista onnea. Heidän suhteensa kerrotaan huonontuneen jo 70-luvulle tultaessa, Bobin viettäessä mieluummin aikaa rastafariystäviensä kanssa. Molemmilla tiedetään olleen lukuisia avioliiton ulkopuolisia suhteita ja heidän avioliitossaan myös tapeltiin väkivaltaisesti. Reggaetähden kerrotaan avoimesti katuneen avioitumistaan ja siksi Bob mielellään myös kertoi tarinoita siitä, kuinka avioparin oli saattanut yhteen musta magia. 

Johnny Nash oli suosion alullepanija

Asuessaan hetken aikaa Yhdysvalloissa 60-luvun puolen välin tienoilla vaimonsa kanssa, Bob kiinnostui entistä enemmän jamaikalaisesta rastafari-uskonnosta. Bob kasvatti tavaramerkikseen muodostuneen rastatukansa pituutta ja hänen suhteensa uskontoon syveni. Bobin ja Ritan esikoisen synnyttyä pariskunta muutti takaisin Bobin kotikylään. 

Menestyneesti liikkeelle lähtenyt The Wailers -yhtye joutui pitämään taukoa, sillä Bob pidätettiin kannabiksen hallussapidosta ja yhtyetoverinsa Bunny istui samasta syystä vankilassa vuoden. Tauon jälkimainingeissa Johnny Nash levy-yhtiöineen kuitenkin kiinnostui uudenlaisesta musiikkityylistä ja erikoisesta kokoonpanosta ja palkkasi yhtyeen kolme alkuperäisjäsentä viikkopalkalla tekemään kappaleita levy-yhtiöönsä. Johnnyn kanssa Bob teki kiertueen myös Ruotsissa vuonna 1970.

Johnny Nash
Johnny Nash kiertueella vuonna 1975.

Lisääntyminen verissä

Bobilla oli elämänsä aikana vaimonsa lisäksi lukuisia seurustelukumppaneita. Muusikolla on ainakin 12 lasta yhdeksän eri naisen kanssa. Bobin kuollessa oli häntä vastaan nostettuja isyyskanteita oikeuden käsittelyssä vielä 23 ratkaisematonta tapausta. 

Bobin lapsista Ziggy, Stephen, Julian, Ky-Mani ja Damian ovat luoneet omaa uraa muusikkoina. Bobin äidin mukaan nimetty Cedella on puolestaan luonut uraa näyttelijänä.

Lapsista Ky-Mani on vieraillut myös Suomessa, esiintyessään Jurassic Rock -festivaaleilla Mikkelissä vuonna 2014. Musiikillista uraa luoneista lapsista Damianin äiti on vuoden 1976 Miss Maailma -kilpailun voittanut Cindy Breakspeare.

Lue myös: Bob Marleyn Rohan-poika: Vaalin isäni elämää ja perintöä!

Ziggy Marley
Ziggy Marley Tukholman Jazz-festareilla vuonna 2007.

Kuolema koitti varhain

Bob harrasti lapsuudestaan asti intohimoisesti jalkapalloa. 70-luvun kieppeillä vietetyn keikkatauon aikana Bob keskittyikin lähes yksinomaan jalkapallon pelaamiseen ja tämän seurauksena teloi isovarpaansa useaan otteeseen. Tämän telomisen seurauksena isovarpaan kynnen alle tuli haava, joka ei lopulta enää umpeutunut, sillä haavassa oli todennäköisesti ollut luomi. 

Vuonna 1977 varpaassa diagnosoitiin pitkälle edennyt melanooma, jota rasitusvammat olivat mahdollisesti edistäneet. Syöpäkasvaimen vahingoittama kudos poistettiin varpaasta, mutta uskonnollisen vakaumuksensa vuoksi Bob ei suostunut koko varpaan amputointiin, joka olisi saattanut pelastaa muusikon hengen. 

Syöpä levisi lopulta Bobin aivoihin ja sisäelimiin aiheuttaen vuonna 1980 muusikolle niin pahan sairastumisen, että hän joutui keskeyttämään Yhdysvaltain soolokiertueensa. Bobin ja The Wailers -yhtyeen tiet olivat eronneet edellisellä vuosikymmenellä muun yhtyeen kritisoidessa Bobin tapaa politikoida kappaleissaan, mikä oli hyvin poikkeuksellista rastafareille.

Lopulta vuonna 1981 Bobin kemoterapiahoidot lopetettiin ja muusikko lensi Saksaan kokeellisiin ja kiisteltyihin syöpähoitoihin, mutta nekin lopetettiin toimimattomina. Lopulta Bob kuoli matkallaan kotiin Jamaikalle Miamilaisessa sairaalassa 11.5.1981. 

Bobille järjestettiin valtiolliset hautajaiset, olihan Time-lehtikin kirjoittanut viisi vuotta ennen muusikon menehtymistä, että Bobin poliittinen vaikutus kotimaassaan veti vertoja jopa Jamaikan hallitukselle. Bob sai mukaansa hautaan myös kitaran, jalkapallon, sormuksensa, Raamatun ja pienen nupun kannabista.

Bob Marley
Bob viimeiseksi jääneellä kiertueellaan Espanjassa vuonna 1981.

Uskonto oli iso osa elämää

Bob kuului vuodesta 1968 alkaen Twelve Tribes of Israel -rastafariseurakuntaan, jota tuki myös rahallisesti. Bob teki myös ahkerasti hyväntekeväisyyttä, ja 70-luvun lopulla hän lahjoitti taloudellista tukea noin 4 000 henkilölle. 

Rastafari-uskoon kuuluu ajatus Etiopian keisari Haile Selassien jumaluudesta. Neljä vuotta ennen kuolemaansa Bob sai Hailen pojanpojalta keisarille kuuluneen Juudan Leijona -sormuksen, josta tuli hyvin nopeasti Bobin tärkein omistama esine. Reggaetähti piti sormusta sormessaan joka päivä aina kuolemaansa asti. Kyseinen sormus myös haudattiin Bobin mukana. 

Joitain kuukausia ennen kuolemaansa Bob kuitenkin vaihtoi uskontokuntaa ja liittyi Etiopian ortodoksikirkkoon. Hän kävi uudestaan kasteella ja vaihtoi nimekseen Berhane Selassie eli ”Pyhän kolminaisuuden valo”.

Bob Marley
Bob pitelemässä keisari Hailen kuvaa vuonna 1980.

 

Teksti:Ida Herranen
Kuvat:All Over Press
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!