fbq
Ulkomaat
22.10.2021 10:27
Teksti: Pauli Poutanen|Kuvat: All Over Press
Einar-kuvituskuva
Poliisi etsii kiivaasti ruotsalaisen rap-tähti Einárin murhaajia - ampujia oli todennäköisesti ainakin kaksi
Ulkomaat
22.10.2021 10:27
Teksti: Pauli Poutanen|Kuvat: All Over Press

Perjantaina 22.10. Tukholmasta tuli järkyttävä uutinen. Nuori rap-tähti Einár on kuollut ampumavälikohtauksessa Hammarbyssa, kaupungin eteläosissa. Tukholman poliisin mukaan se sai hälytyksen hieman ennen puolta yötä (Suomen aikaa). Ilmoittajien mukaan alueella oli kuulunut aseenlaukauksia.

Pian selvisi, että kyse oli henkirikoksesta. Uhri, 19-vuotias Nils Kurt Erik Einar Grönberg eli Einár, löytyi ulkoa porttikongista. Elvytyksestä huolimatta mitään ei ollut tehtävissä ja hän menehtyi saamiinsa ampumavammoihin. 

Lue myös: Ruotsalainen hiphop-tähti Einár, 19, on ammuttu kuoliaaksi Tukholmassa

Artisti esitteli tyyliään suositulla Instagram-tilillään.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NS1 (@ns1einar)

Jättioperaatio 

Tukholman poliisilla on käynnissä suuri operaatio epäiltyjen ampujien kiinni saamiseksi. Poliisi ei ole kertonut mitään yksityiskohtaista tapauksesta, mutta lausunnon perusteella viranomainen epäilee ampujia olleen kaksi tai useampia.

- Rikospaikka on eristetty ja partiot etsivät kuumeisesti epäiltyjä tekijöitä, poliisin tiedottaja Carina Skagerlind sanoi varhain aamulla.

Yölliset videot analyysissa

Tukholman poliisi kertoo, että ampumispaikan lähellä olleita henkilöitä on puhutettu. Avainasemaan saattavat kuitenkin nousta Hammarbyn asuinalueen valvontakameratallenteet torstain ja perjantain väliseltä yöltä.

- Meillä on runsaasti videomateriaalia analyysissa. Olemme käyneet tallenteita läpi siitä alkaen kun tutkinta alkoi, Ola Österling poliisista kertoo.

Poliisilla on apuna myös vihikoiria. Esimerkiksi rikospaikan maastossa olevien mahdollisten DNA-jälkien tutkinta on avainasemassa. Yöllä aluetta on tarkkailtu sekä maastosta että ilmasta käsin.

Palkittu artisti

Einárin musiikkiura oli kovassa nosteessa, mutta nuoren miehen kasvuympäristö oli kaikkea muuta kuin glamouria. Hän vertasi taustaansa usein amerikkalaisräppäri Eminemiin. Einárin Instagram-tililtä saa käsityksen, että hän oli raivannut tiensä ”ryysyistä rikkauksiin”, ja halusi myös esitellä leveää elämäntyyliään.

Sanoituksissaan hän käsitteli paljon elämän pimeää puolta ja rikollisuutta. Hän ei kuitenkaan halunnut varsinaisesti ihannoida rötöksiä, vaikka kappaleet sisälsivät varsin karua kertomaa Tukholman kaduilta. Barometern -lehden jutussa vuonna 2019 artisti kommentoi rajua tekstejään.

- Biiseihini voivat samaistua myös sellaiset, joiden elämänpiiriin ei ole kuulunut rikollisuutta, hän kertoi jutussa.

Viime vuonna hän pokkasi vuoden hip-hop -tulokkaan Grammis-palkinnon.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NS1 (@ns1einar)

Rikostausta

Einár ei teinivuosinaan keskittynyt pelkkään musiikkiin vaan hänelle kertyi merkintöjä pienistä rötöksistä. Samnytt-sivuston mukaan vuonna 2018 hän oli mukana vaateliikkeen ryöstössä, jossa saaliiksi tuli kallis ulkoilutakki. Hänellä oli myös merkintä huumausainerikoksesta.

***

Edit 22.10. klo 22:34. Poistettu tekstistä lyhyt kappale koskien artistin sieppausta ja poistettu viittaus otsikosta. Alkuperäinen jutun teksti ja sen myötä otsikko sisälsi virheellisen tiedon sieppauksen luonteesta ja sen tutkinnasta, sillä se perustui vanhentuneeseen ja epätarkkaan lähteeseen. Totta poistetussa kappaleessa oli se, että Einar kieltytyi aikanaan puhumasta asiasta viranomaisille. Sieppaustapaus käsitellään omana kokonaisuutenaan osana murhatapauksen seurantaa. Toimitus pahoittelee virhettä.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »