Parantumatonta Parkinsonin tautia sairastava Michael J. Fox: Vaimoni pitää minut hengissä

Ulkomaat | 21.03.2021 17:04

Takavuosikymmenten teinitähti Michael J. Fox juhlii kesäkuussa 60-vuotispäiviään. Näyttelijä oli alle kolmekymppinen, kun hänelle alkoi ilmaantua nuorelle ihmiselle kuulumattomia erikoisia oireita kuten vapinaa ja lihasten jäykkyyttä.

Michaelille oli suuri järkytys, kun vaivoille löytyi lopulta selitys: parantumaton Parkinsonin tauti.

Kyseessä on hitaasti etenevä, hermostollinen liikehäiriösairaus, joka tavallisesti puhkeaa 50–70-vuotiailla. Jos taudille on perinnöllinen alttius, kuten Foxin tapauksessa oli, ensimmäiset oireet saattavat ilmaantua jo 30–40-vuotiaana.

Suomessa Parkinson-potilaita on noin 16 000. On laskettu, että maailmanlaajuisesti noin prosentti yli 60-vuotiaista ihmisistä sairastaa tautia.

Paluu tulevaisuuteen -leffat toivat Foxille kymmenien miljoonien omaisuuden.
Paluu  tulevaisuuteen -leffat  toivat  Foxille  kymmenien  miljoonien  omaisuuden.

Lue lisää: Paluu tulevaisuuteen -tähti Michael J. Fox sairastui parantumattomasti alle 30-vuotiaana – salasi vuosia sairautensa

Säätiönsä koekaniini

Vaikeasta, elämänlaatua heikentävästä ja hidastavasta sairaudesta huolimatta Fox sanoo olevansa onnellinen mies. Koska näytteleminen ei enää suju entisellä tavalla, hän on ryhtynyt kirjailijaksi. Julkaistuja muistelmia on ilmestynyt jo neljä.

– Vaimoni Tracy ja neljä lastamme pitävät minut hengissä olemassaolollaan. Asiani voisivat olla huonomminkin, Fox kertoi marraskuussa People-lehdessä.

Fox perusti vuonna 2000 nimeään kantavan säätiön, joka on paneutunut Parkinsonin tautiin ja sen hoitokeinoihin. Fox-säätiö on lahjoittanut eri suomalaistutkimuksiin vuosikymmenen aikana yli puoli miljoonaa euroa. Apurahan saajina ovat olleet muun muassa Helsingin ja Itä-Suomen yliopistot.

Michaelin kerrotaan olleen itsekin muutamia kertoja koekaniinina uusille lääkkeille, jotka hidastaisivat taudin etenemistä.

Michael ja Tracey Pollman rakastuivat Perhe on paras -sarjan kuvauksissa 80-luvulla. Heillä on neljä lasta.
Michael  ja Tracey  Pollman  rakastuivat Perhe  on paras  -sarjan kuvauksissa  80-luvulla.  Heillä on  neljä lasta.

Parkinsonin tauti

Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus. Oireita ovat liikkeiden hitaus, lepovapina, lihasjäykkyys ja tasapainovaikeudet. Taudin syytä ei tiedetä, eikä sitä osata parantaa. Oireita hoidetaan lääkkeillä ja kuntoutuksella.

• Tauti johtuu siitä, että aivojen tietyt liikesäätelyyn osallistuvat hermosolut alkavat tuhoutua. Samanlaista tuhoutumista tapahtuu normaalissakin vanhenemisessa, mutta Parkinsonissa se alkaa aikaisemmin ja on voimakkaampaa.

• Väestöstä 1–2 ihmistä tuhannesta sairastaa Parkinsonin tautia. Yli 70-vuotiaista tauti on jo lähes kahdella sadasta. Se on siis kohtalaisen yleinen sairaus.

• Liikunta on tärkeä osa hoitoa. Taudin alkuvaiheessa riittää voimistelu, myöhemmin voimistelu- ja venyttelyohjelman ohelle tarvitaan fysioterapiaa.

• Parkinson-potilas joutuu käyttämään säännöllistä lääkitystä. Oireita voidaan nykylääkkeillä lievittää varsin hyvin, vaikka ne eivät parannakaan tautia eivätkä estä sen etenemistä.

Teksti:Anne Pennanen
Kuvat:All Over Press ja Universal Pictures
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!