Katie Preston-Toepfer

Katie, 35, on allerginen omalle hielleen – kipulääke oli viedä hengen

Ulkomaat | 09.10.2021 14:04

Australialaisyrittäjä Katie Preston-Toepfer, 35, oli vain yhdeksänvuotias saadessaan ensimmäisen nokkosihottumansa. Vanhemmat olettivat, että kyseessä oli ohimenevä allerginen reaktio.

Katien iho kuitenkin punoitti ja kipuili yhä herkemmin. Iän karttuessa varsinkin urheilutuntien jälkeen kehoon nousi ihottumaa ja iho oli kosketusherkkä.

– Tuntui kuin olisin tulessa, Katie kuvailee.

Lääkäri totesi lopulta vuonna 2000 Katien olevan allerginen omalle hielleen. Lääkettä oireiluun ei ole, ja pikkuhiljaa ihottuma alkoi jättää arpia hänen kehoonsa.

Jos mastosytoosi puhkeaa lapsuus-iällä, on toivoa sen paranemisesta iän myötä. Katielle ei näin käynyt.
Jos mastosytoosi puhkeaa lapsuusiällä, on toivoa sen paranemisesta iän myötä. Katielle ei näin käynyt.

Kohonnut ihosyöpäriski

Katie meni teini-iän jälkeen uudelleen ihotautilääkärille. Tällä kertaa hänellä todettiin harvinainen mastosytoosisairaus, jossa ihon normaaleja masto- eli syöttösoluja kasvaa normaalia enemmän. Ylikasvu aiheuttaa iholle rakkuloita, nokkosrokkoa ja kuumalehahduksia.

Pahimmissa tapauksissa mastosytoosi altistaa ihosyövälle, aiheuttaa tuskallisia suolistovaivoja ja jopa anafylaktisen shokin, jolloin ihminen ei saa henkeä turvonneen kurkun läpi.

Kun sairaus on lepotilassa, Katie pystyy olemaan miehensä Clintonin sekä lastensa Avan ja Finleyn kanssa.
Kun sairaus on lepotilassa, Katie pystyy olemaan miehensä Clintonin sekä lastensa Avan ja Finleyn kanssa.

Katiekin on kärsinyt turvotuksesta, ripulista, oksentelusta, vatsakivuista, päänsäryistä ja anafylaksiasta, joka voi iskeä muille ihmisille täysin vaarattomien aineosien vuoksi.

– Sain poikani synnyttyä ibuprofeiinia sisältävän kipulääkkeen. Minuutin kuluttua kurkkuni turposi, enkä voinut hengittää.

Lääkärit pystyivät onneksi antamaan Katielle adrenaliinia ja muita lääkkeitä nopeasti suonensisäisesti, sillä hänellä oli kanyyli yhä kädessään.

– Yritän etsiä kohtalotovereitteni kanssa parannuskeinoja tähän sairauteen. Stressittömyys ja oikea ravintotasapaino pitävät oireilua melko hyvin aisoissa.
– Yritän etsiä kohtalotovereitteni kanssa parannuskeinoja tähän sairauteen. Stressittömyys ja oikea ravintotasapaino pitävät oireilua melko hyvin aisoissa.

Jääpalapussit helpottavat

Katien oireilu on pahentunut iän myötä. Hänen on vältettävä turhaa stressiä ja hikiliikuntaa. Välillä kipu tulee ylivoimaiseksi, ja silloin Katie hakee helpotusta kuumentuneeseen vartaloonsa jääpalapusseilla.

Vuonna 2018 lääkärit havaitsivat, että syöttösoluja on alkanut kertyä jo Katien maksaan ja luuytimeen.

– Toivon hartaasti, että sairaudelle löytyisi lääke, ennen kuin se muuttuu pahanlaatuiseksi syöväksi, Katie sanoo.

Teksti:Anne Pennanen
Kuvat:All Over Press
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!