fbq
Ulkomaat
30.11.2021 23:01
Teksti: Poutanen Pauli|Kuvat: All Over Press
Elizabeth
Kaikkien aikojen kallein katastrofisuhde? Miljardihuijauksesta syytetty Elizabeth Holmes vierittää vastuuta Theranos-skandaalista ex-kumppaninsa niskoille: ”Hän pakotti seksiin, halvensi minua ja vaati tuhoamaan minuuteni”
Ulkomaat
30.11.2021 23:01
Teksti: Poutanen Pauli|Kuvat: All Over Press

Jos kaatuneen verianalyysiyhtiö Theranoksen tarina olisi peräisin käsikirjoittajan kynästä, siitä tuskin tehtäisi elokuvaa, koska juonenkäänteet olisivat aivan liian absurdeja. Kaikki alkoi Standfordin eliittiyliopistosta vuonna 2003. Tuolloin vasta 19-vuotias kemiantekniikan opiskelija Elizabeth Holmes kiinnostui verinäytetutkimuksista ja niihin liittyvistä teknologioista.

Hänen visionsa oli kehittää testimenetelmä, johon tarvittaisiin vain pisaramäärä potilaan verta. Ideana oli nopeuttaa verinäytteiden analysointia sekä vähentää tarvittavan veren määrää merkittävästi. Menetelmän tarkoitus oli myös madaltaa neulakammoisten kynnystä käydä verikokeissa. Asiantuntijoiden mukaan Holmesin visiot olivat jo lähtökohtaisesti mahdottomia, mutta nuori nainen ei perääntynyt. 

Holmes
Elizabeth Holmes (kuvassa oikealla) oikeudenkäynnissä San Josessa, Kaliforniassa marraskuun alussa. 

Opinnot jäivät, ja hän alkoi markkinoida prototyyppiään. Mukaan hankkeeseen lähti Standfordin yliopiston professori Channing Robertson. Professorin arvovalta avasi nuorelle start-up -yrittäjälle ovet sijoittajien pöytiin. Seuraavan kymmenen vuoden aikana odotukset mullistavasta verianalyysiteknologiasta kasvoivat yli äyräiden. Vuonna 2015 Theranoksen arvoksi kerrottiin yhdeksän miljardia dollaria. Firmaan oli pumpattu satoja ja satoja miljoonia dollareita riskirahaa. 
Luvattu teknologia tulikin markkinoille, mutta pian heräsivät epäilyt. Vuonna 2016 ryhmä asiantuntijoita testasi Theranoksen menetelmää ja tuli siihen tulokseen, että tulokset olivat varsin epäluotettavia.

Epäilyjä sikisi siellä täällä, sijoittajat hermoilivat ja lopulta viranomainen aloitti tutkinnan. Vuonna 2018 koitti totuuden hetki. Theranos oli kaatunut, sen arvo nolla ja yrityksen ex-johto syytteessä massiivisesta petoksesta sekä muista rikoksista. Miten ihmeessä näin saattoi tapahtua? 

Lue myös: Saatko Facebookissa huijausviestejä? Rikollisorganisaatiossa työskentelevä nigerialainen Miguel paljastaa, milloin viestittely loppuu: ”Jos naisella ei ole…”

Elizabeth
Oikeustalon turvatarkastukseen ei saanut mennä kengät jalassa.

Hurjat väitteet

Elizabeth Holmesia uhkaa pitkä vankeus ja astronomiset vahingonkorvaukset, jos hänet todetaan syylliseksi niihin rikoksiin, joista häntä syytetään. Liittovaltion tuomioistuimelle Kaliforniassa puhunut Holmes kertoi, että koko sotku juontui Rames ”Sunny” Balwanista. Pakistanilaistaustainen Balwani työskenteli Theranoksen johtajana liki vuosikymmenen. Rames Balwani ja Elizabeth Holmes seurustelivat. Oikeudelle Holmes kertoi, että suhde oli ”painajaismainen”. 

- Opiskeluaikanani jouduin raiskauksen uhriksi. Kun tapasin hänet [Balwanin], luulin olevani turvassa. 

Seurustelukumppaneilla oli liki kahden vuosikymmenen ikäero. Mies piti valtaa sekä kotona että töissä.

- Hän pakotti minut seksiin monta kertaa…. lisäksi hän käytti todella karkeaa kieltä minua kohtaan.

Kertomusten perusteella pariskunnan yhteiselo oli muutenkin erikoista.

- Minun piti ”tappaa” vanha minuuteni… hän sanoi, että muuten en ikinä tulisi menestymään.

Mitä tulee epäiltyihin talousrikoksiin, selitys oli omituinen.

- Ei hän painostanut minua antamaan tietynlaisia lausuntoja sijoittajille tai julkisuuteen. En kuitenkaan koskaan kyseenalaistanut häntä. Ylipäänsä hän opetti minulle kaiken bisneksestä.

Pariskunta erosi vuonna 2017. 

Rames Balwanin työtoverit ovat kuvailleet miestä työyhteisön tyranniksi, jolla oli vainoharhaisia piireitä. Lisäksi häntä pidettiin epäpätevänä verianalyysiteknologian johtotehtäviin. Balwnini on kiistänyt ex-kumppaninsa puheet. Theranoksen ja Elizabeth Holmesin tapauksesta on tekeillä minisarja ”Dropout”.

Lähteet: Reuters, NYT.

Kuva: Theranos-aiheinen julkaisu Instagramissa. Elizabeth Holmes esittelee "vallankumouksellista" verinäyteinnovaatiota. 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »