Hollywoodin suomalaissankari Albert Salmen yksityiselämä oli täynnä käänteitä – näyttelijä ampui ex-vaimonsa ja itsensä

Ulkomaat | 08.03.2021 07:47

Näyttelijä Albert Salmi on tehnyt rooleja Dallasista Ritari Ässään. Vuonna 1990 murheellisella tavalla kuollut näyttelijätähti viihtyi enemmän television puolella mutta niitti suosiota myös elokuva-alalla.

Albert syntyi suomalaisten siirtolaisten perheeseen New Yorkin Brooklynissä vuonna 1928. Hän palveli toisessa maailmansodassa Yhdysvaltain joukoissa, minkä jälkeen hän suuntasi kohti näyttelijänuraa. Opit kameran eteen Albert sai legendaariselta The Actors Studiolta, jossa oli opiskellut muun muassa Marlon Brando.

Boca Raton News -lehti nimitti Salmea 1970-luvulla uutisessaan suomalaiseksi sankariksi. Albert kertoi lehdelle, että nautti suomalaisten tunnistaessa hänen nimensä.

– Olen ylpeä sukujuuristani, ja saan suurta iloa olemalla sankari äitini ja isäni kotimaassa, Albert totesi lehdelle.

Näyttelijän ensimmäinen lännenelokuva oli Bravados, jossa hän näytteli Ed Tayloria.
Näyttelijän ensimmäinen lännenelokuva oli Bravados, jossa hän näytteli Ed Tayloria.

Lue lisää: Tiesitkö?! 1960-luvun suomalaissankari Albert Salmi loi merkittävän uran Hollywoodissa – antoi pakit Marilyn Monroelle ja kieltäytyi Oscar-ehdokkuudesta!

Sai lähestymiskiellon

Toimintaroolien lisäksi myös Albertin yksityiselämä oli täynnä käänteitä.

Albert avioitui Roberta Pollock Taperin kanssa vuonna 1964 erottuaan entisestä vaimostaan Peggy Ann Garnerista vuotta aiemmin. Näyttelijällä oli aiemmasta liitostaan tytär Catherine, ja Roberta-vaimon kanssa hän sai vielä kaksi tytärtä Lizannen ja Jenniferin.

Albertin ja hänen vaimonsa välit alkoivat rakoilla. Vuoden 1990 helmikuussa pari erosi, ja Roberta oli hakenut aviomiehelleen lähestymiskiellon. Albertilla todettiin syöpä. Väitteet väkivallasta sekä alkoholi- ja mielenterveysongelmista sävyttivät liiton loppuaikoja.

Huhtikuussa pariskunta löydettiin kuolleina heidän asunnostaan Washingtonin Spokanesta. Poliisin mukaan Albert oli ampunut Robertan ja sitten itsensä. Muun muassa New York Times ja Los Angeles Times uutisoivat asiasta Yhdysvalloissa, Suomessa tragediasta kirjoitti Helsingin Sanomat.

Albertin viimeiseksi elokuvarooliksi jäi Renny Harlinin ohjaama Jäätävä polte (1986), jota kuvattiin Suomessa. Saunan ja Lapin luonnon sanottiin tulleen tähdelle tutuiksi.
Albertin viimeiseksi elokuvarooliksi jäi Renny Harlinin ohjaama Jäätävä polte (1986), jota kuvattiin Suomessa. Saunan ja Lapin luonnon sanottiin tulleen tähdelle tutuiksi.

Tytär vaalii muistoa

Albertin ja Robertan tytär Lizanne Salmi Hansen asuu tänä päivänä Spokanessa, jossa hänen vanhempansa kuolivat.

– Kukaan meistä ei pystynyt ennakoimaan lopun tapahtumia. Varmaankin siksi, että isä oli taitava näyttelijä, hän kertoi Ylelle vuonna 2018.

– Minä olin kauhistunut ja surullinen koko tapauksesta. Se oli sokeeraavaa. Rakastin heitä molempia, ja toivoisin, että he olisivat yhä täällä.

Lizanne sanoi haastattelussa, että hänellä oli upea lapsuus. Albertia hän luonnehtii ihanaksi isäksi, jolla oli ihastuttava huumorintaju.

– Haluan, että hänet muistetaan loistavana isänä ja näyttelijänä, hän kertoi Ylelle.

Lizanne ylläpitää nykään Albert Salmen Facebook-sivuja isänsä muistoksi.

Teksti:Henryk Björkström
Kuvat:All Over Press
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!