fbq
Telkkari
02.05.2021 19:45
Teksti: Antero Alhonen|Kuvat: Antero Alhonen, Nelonen Media
Big brother Suomi
Näkökulma: Big Brotherissa ei ole aikaa epävarmuudelle – talossa ulkopuolisuuden tunne korostuu!
Telkkari
02.05.2021 19:45
Teksti: Antero Alhonen|Kuvat: Antero Alhonen, Nelonen Media

Seiskan digituottaja Antero Alhonen vietti kaksi päivää ja yhden yön uudessa Big Brother -talossa.

Minut kutsuttiin uuteen Big Brother -taloon testiasukkaaksi, jotta tuotanto pystyy testaamaan kameroita, mikrofoneja ja tehtäviä ennen varsinaisen ohjelman alkua. Olen ollut testiasukkaana aikaisemminkin, joten tiesin mitä tuleman pitää.

Lisäkseni testiasukkaina olivat muun muassa itsekin muutaman kerran Big Brotherissa ollut Niko Saarinen, radiojuontaja ja Selviytyjät Suomi -tähti Karoliina Tuominen sekä Nelonen Median radiokanavien juontajia ja työntekijöitä, tapahtumatuottaja ja viihdetoimittajia.

 

Viihtyisä talo

Uusi Big Brother -talo tuntui kodikkaammalta kuin viime kauden talo. Olohuoneen ja keittiön avaruus teki olon, että talossa on helppo olla ja hengittää. Kokolattiamatoista oli luovuttu, mikä oli tällaiselle pölyallergiasta kärsivälle hyvä asia.

Myös BB-talon piha tuntui aiempaa suuremmalta, koska siellä oli enemmän tilaa liikkua. Talossa ja pihassa on hauskoja yksityiskohtia, kuten pihan terassille rakennettu koivumetsä.

Uuden talon hienoimpia paikkoja oli saunatila, joka oli kuin hienon hotellin sviitistä. Sen sijaan makuuhuone ei ollut henkilökohtainen suosikkipaikkani, ja onkin mielenkiintoista nähdä ja kuulla uusien asukkaiden reaktiot makuuhuoneen nähtyään.

BB:n koivumetsä

 

Epävarmuus iski

Olen yleensä erittäin sosiaalinen ja heittäytyjäluonne. Jostain syystä tällä kertaa tunsin oloni todella epävarmaksi, ja huomasin ottavani tarkkailijan ja kuuntelijan roolin. Samaan aikaan oli voimakas tunne, että pitäisi elää ja olla kuin oikeassa Big Brotherissa, eli olla esillä keinolla millä hyvänsä.

Oikeassa Big Brotherissa, etenkään uudessa julkkisversiossa, ei ole aikaa epävarmuudelle, koska asukkaita häädetään talosta lähes joka toinen päivä. Jokainen hetki on käytettävä siihen, että on esillä ja tarjoamassa hauskoja hetkiä niin muille asukkaille kuin katsojille, sillä kukaan ei halua joutua häätöäänestykseen ja pudota oman epävarmuutensa takia.

Kaikki Big Brotherissa olleet sanovat tunteiden moninkertaistuvan talossa. Tällä kertaa sen huomasi. Normaalisti pelkkä oleminen ja makoilu tuntuvat ihanilta keinoilta ladata akkuja. Big Brother -talossa pieninkin tylsistymisen tunne tuntuu moninkertaiselta, ja hetkenkin hiljaisuus tuntuu ikuisuudelta. Samoin ulkopuolisuuden tunne voi tuntua todella voimakkaalta. Itse koin ajoittain oloni ulkopuoliseksi, koska en tuntenut muita testiasukkaita paria poikkeusta lukuun ottamatta. Kun suljettuun tilaan laitetaan joukko ihmisiä, joista suuri osa tuntee toisensa hyvin, on uutena ihmisenä vaikea päästä kaikkiin juttuihin mukaan. 
En edes tiedä, miksi tunsin itseni niin ulkopuoliseksi, koska kukaan ei jättänyt minua keskustelujen tai keksimiemme leikkien ja pelien ulkopuolelle. Kukaan ei myöskään ollut minulle ilkeä tai tyly. Pohdin, vaikuttiko korostunut epävarmuuteni kaikkeen. Vaikka kyseessä olikin pelkkä kaksi päivää kestänyt tuotannon kenraaliharjoitus, koin ”velvollisuudekseni” tarjota tuotannolle tilanteita, joissa harjoitella tänään sunnuntaina alkavaa kautta.

BB

 

Häätö tuli

Testiasukkaat tekevät joitain viikko- ja päivätehtäviä, jotta tuotanto pystyy testaamaan asioita. Testiasukkaat myös nimeävät toisiaan aivan kuin oikeassa Big Brotherissa, ja ennen toisen testipäivän päättymistä harjoitellaan suoria lähetyksiä ja asukkaiden häätöjä.

Viime kerralla testiasukkaana ollessani en joutunut häätöäänestykseen, mutta tällä kertaa jouduin. Se ei tullut itselleni yllätyksenä, koska olin ollut niin pidättyväinen koko testin ajan. 

Vaikka kyseessä olikin pelkkä leikkimielinen juttu, huomasin tuntevani pettymystä kuultuani olevani pudotusuhan alla. Jälleen kerran pienikin epävarmuus tuntuu normaalia suuremmalta, ja pohdin mahdollisia epävarmuuteni aiheuttamia ”virheitä”, joita tein talossa ollessani. Pohdin, olisinko joutunut häätöäänestykseen, jos olisin ollut äänekkäämpi ja räväkämpi. 

Samaan aikaan olin myös tyytyväinen häätöäänestykseen joutumisesta, koska se tarjosi minulle uuden kokemuksen viime kertaan verrattuna. Pääsin kokemaan jännityksen häädön suhteen ja kokemaan sen, kun minun on aika hyvästellä muut asukkaat ja poistua talosta. 

Big Brotherin testiasukkaana oleminen on hauska kokemus, joka tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden kokea kohutun tosi-tv-sarjan aiheuttamat tunnekuohut ja tilanteet. Jälkikäteen ajateltuna sain häädettynä testiasukkaana todellisimman Big Brother -kokemuksen, sillä nyt tiedän jollain tavalla, miltä häädetystä asukkaasta tuntuu.

Haluan kiittää jokaista mukana ollutta yhdessä viettämistämme kahdesta päivästä. Toivotan myös tsemppiä jokaiselle uudelle Big Brother -kilpailijalle, sillä ohjelma haastaa heistä jokaisen hyvin monella tapaa. Ja kyllä, kamerat unohtuvat nopeasti, vaikka niitä on talossa kymmeniä. 

BB-kamera