fbq
Telkkari
18.11.2021 21:01
Teksti: Tuomas Riskala|Kuvat: Nelonen
Laura Haimila
Näin Olet mitä syöt -ohjelmaan osallistunut Laura Haimila oikeasti syö - Pippa Laukka huolestuu heti
Telkkari
18.11.2021 21:01
Teksti: Tuomas Riskala|Kuvat: Nelonen

Helsinkiläisen toimittajan Laura Haimilan arki täyttyy töistä, jonka aikana normaali ateriarytmi unohtuu helposti. Lauran aamut alkavat uskollisesti puurolla, mutta sen jälkeen ruoalla ja ravintovalinnoilla ei tunnu olevan enää väliä.

Laura tunnustaa syövänsä silloin, kun nälkä iskee, eikä aina silloinkaan. Kahvihetkiin kuuluu yleensä sokerinen leivonnainen. Illallinen on puolestaan melkein aina pikaruokaravintolan valmistama. Liikuntaa Laura ei kykene harrastamaan, ellei hän ole lajissa vähintään hyvä tai jopa paras.

Ruokavalion ja ateriarytmin laiminlyönti ovat iskeneet Lauraan kroonisen väsymyksen ja tiputtaneet myös mielialan kaamoksen puolelle.

– Haluaisin tuntea oloni yhtä onnelliseksi kuin päälle parikymppisenä, Laura huokaa.

Laura Haimila
Pippa Laukka auttaa Lauraa pääsemään tavoitteihinsa.

Lue myös: Shokkikuva! Julkkislääkäri Pippa Laukka joutui sairaalaan - poseeraa tippaletku ranteessa: "Pyörähti sellainen kuumetauti kropassa..."

Lauran luokse saapuva Pippa Laukka tajuaa, että tällä kertaa potilaan matka kohti hyvinvointia on aloitettava ilman vaakaa ja mittanauhaa.

Pippa on erityisen huolissaan Lauran kehon ravintoaineiden puutostiloista sekä päivittäisestä energiavajeesta. Viikon ruokapäiväkirja paljastaa, ettei Laura yksinkertaisesti saa riittävästi ravintoa. Esimerkiksi kuituja Laura saa viikon aikana vain 91 grammaa, kun pienin suositeltava määrä on 175 grammaa. Myös viikon proteiinimäärä on puolet suositellusta ja Lauran saamat vitamiinit ja hivenaineet olemattomia.

– Jos tällä ruokavaliolla jatketaan, niin Lauralla on riski saada matala-asteinen tulehdus, romahduttaa verisuonten kunto sekä saada myöhemmässä vaiheessa jopa aivoverenkierron häiriö, Pippa toteaa vakavana.

Tutkimuksissa Lauran kompastuskiviksi paljastuvat heikot yöunet, vähäinen liikunta ja huono palautuminen. Liikunnan puute näkyy varsinkin Lauran kohdalla hyvän kolesterolin puutteena ja ns. arkikunnon heikkoutena.

Laura Haimila
Laura Haimila saa Pippa Laukalta konkreettisia neuvoja.

Lue myös: Olet mitä syöt: Pippa Laukka järkyttyy Sanna Ukkolan jääkaapilla – näin vähän kohutoimittaja syö päivässä

Pipan ohjauksessa Laura aloittaa hyvinvointiprojektin, jossa keskiössä ovat ateriarytmin ja ravinnon laadun parantaminen sekä Lauran itsensä kanssa viettämät minä-treenit. Näistä ensimmäinen kuluu polkupyörän satulassa, jossa Laura pääsee uppoutumaan omiin ajatuksiinsa.

Neljän viikon jälkeen Pippa järjestää iloisen yllätyksen, kun Laura pääsee pelaamaan jalkapalloa Helmareiden maalivahdin Paula Myllyojan kanssa. Joukkuetta intohimoisesti fanittava Laura saa vielä muistoksi Paulan käyttämät maalivahtihanskat.

Kuuden viikon kohdalla Lauran mieliala heittää kuitenkin kuperkeikkaa, kun suru-uutinen rakkaan isoäidin kuolemasta lyö toimittajan penkin alle.

Elämä kuitenkin jatkuu, ja kahdeksan viikon jälkeen Pipan eteen astelee iloinen ja energinen Laura. Suru on selätetty ja Laura kertoo onnistuneensa omaksumaan uudet elämäntavat.

– Suurin oivallus on ollut se, että ruokaa tarvitsee pitkin päivää. Se vaikuttaa aivan kaikkeen, mutta ennen kaikkea jaksamiseen ja mielialaan, hymyilevä Laura toteaa.

Olet mitä syöt MTV3-kanavalla keskiviikkoisin kello 20.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »