fbq
Rikos
03.12.2021 10:27
Teksti: Panu Hörkkö|Kuvat: Seiskan toimitus
Helsinki
Taas uusia seksuaalisia ahdisteluita Helsingin takseissa - poliisi varoittaa pikkujoulua juhlivia naisia: "Riski kasvaa, jos kuski vaikuttaa epämääräiseltä"
Rikos
03.12.2021 10:27
Teksti: Panu Hörkkö|Kuvat: Seiskan toimitus

Helsingin poliisi tiedotti marraskuun lopussa taksimatkoihin liittyvien seksuaalirikosten rajusta kasvusta. Vuonna 2021 taksikuljettajia on epäilty jo yli 20 seksuaalirikoksesta. Poliisin mukaan epäillyt ovat olleet pääosin kotoisin Lähi-Idän ja Länsi-Afrikan alueelta. Rikokset ovat tapahtuneet öiseen aikaan taksissa tai taksimatkan jälkeen asiakkaan kotona. 

Ikävästi yleistyvä rikostyyppi

Poliisi julkaisi torstaina (2.12.) uuden tiedotteen, jonka mukaan uusia ahdistelutapauksia on jälleen ilmaantunut. Esimerkiksi lauantaina 27.11 tuli ilmi kaksi tilannetta, joissa taksikuskien epäillään ahdistelleen naismatkustajia seksuaalisesti.

Ensimmäisessä tapauksessa asianomistaja oli ottanut taksin päärautatieaseman kupeesta. Kesken matkan kuski oli alkanut kosketella häntä sopimattomasti. Nainen pelästyi ja hyppäsi ulos liikkuvasta autosta. Hän selvisi tilanteesta vähin fyysisin vammoin. Toisessa tilanteessa kuski oli niin ikään kosketellut asianomistajaa sopimattomasti taksikyydin aikana. Lopuksi hän oli veloittanut kyydistä huomattavasti suuremman hinnan kuin oli aiemmin sovittu.

– On tärkeää, että epäillyistä seksuaalirikoksista tehdään ilmoitus poliisille. Parhaimmillaan rikosilmoitus epäillystä rikoksesta auttaa estämään uusia vastaavia tapauksia, kertoo rikostarkastaja Jari Koski.

taksi
Poliisi suosittelee, että yössä juhlijat suosisivat kotiinpaluun aikaan tunnettuja taksiyrityksiä. 

Tarkkana pikkujouluyössä

Polisi varoittaa, että erityisesti pikkujoulujen aikaan kannattaa olla tarkkana. Asiakkaan kannattaa käyttää vain tunnettujen yritysten takseja. Esimerkiksi puhelinsovelluksilla tilattavat taksit ovat suhteellisen helppo jäljittää myöhemmin, jos tarve vaatii. 

– Riski joutua rikoksen uhriksi kasvaa, jos kuski vaikuttaa epämääräiseltä. Varoitusmerkkinä voi pitää esimerkiksi sitä, jos kuski houkuttelee kyytiin ilmaisilla päihteillä tai tarjoaa maksutonta matkaa, sanoo rikostarkastaja Koski.

Laki edellyttää, että taksissa on nähtävillä taksiluvanhaltijan nimi ja yhteystiedot, kuljettajan nimi ja hintatiedot. Poliisin mukaan suurin osa taksikuskeista ja -yrityksistä toimii asiallisesti ja turvallisesti.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »