fbq
Rikos
20.10.2021 08:08
Teksti: Poutanen Pauli|Kuvat: Seiskan arkisto
Teemu Tannerista on tehty rikosilmoitus
Sohvaperunat-Teemun ahdisteluskandaali syvenee - seksuaalirikos syyteharkinnassa: "Olen tehnyt tilanteessa törkeän oletuksen"
Rikos
20.10.2021 08:08
Teksti: Poutanen Pauli|Kuvat: Seiskan arkisto

Suositussa Sohvaperunat-sarjassa nähdyn muusikko Teemu Tannerin maine on tärveltynyt niin kutsutussa #punkstoo-kohussa.
#punkstoo - nimisellä sometilillä julkaistiin kesällä 2021 pysäyttäviä väitteitä ja syytöksiä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja ahdistelusta suomalaisessa alakulttuurikentässä.
Tikun nokkaan päätyivät ainakin muusikko Teemu Bergman, radiotoimittaja Teppo Vapaus sekä Teemu Tanner.

Lue myös: Ahdistelukohussa ryvettyneen Sohvaperunat-Teemun ex-bändiltä kovasanainen purkaus: "Miten samojen arvojen nimeen vannova ystävä voi toimia näin?"

Lokakuun 18. päivä Teemu Tannerin entinen yhtye, Teksti-tv 666, julkaisi kovasanaisen kannanoton ex-jäsenensä kohuun. Pitkässä FB-kirjoituksessa bändi kertoo olevansa valmis kohtaamaan Teemu Tannerin uhreja, jos jollakin on tarve keskustelulle. Samalla bändi ilmoittaa, että minkäänlaista luottoa Teemun suuntaan ei enää ole olemassa.

"Pettymys on suuri. Miten vitussa samojen arvojen nimeen vannova ystävä voi toimia näin?... oli ihan helvetin masentavaa tajuta kuinka oman läheisen teot ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, etteivät ne ole turvallisia kaikille. Tän pitäisi kuitenkin olla pohjimmiltaan toverillista yhdessä tekemistä ja hauskanpitoa, ja sen pitäisi olla sitä kaikille. Joku itsensä korottaminen, valta-asetelmien ylläpito ja niiden hyväksikäyttö on niin noloa paskaa, ettei niiden pitäisi kuulua tähän touhuun millään lailla. Puhumattakaan seksuaalisesta ahdistelusta, raiskauksista, väkivallasta, rasismista, seksismistä, ableismista ym. Tuntuu, että nuorempi sukupolvi onneksi tajuaa nämä asiat jo paljon paremmin, mutta töitä on vielä paljon tehtävänä. Me ei olla todellakaan toimittu aina oikein. Tässä tapauksessa olemme antaneet Teemulle liikaa luottoa."

Sohvaperunat -ohjelma on voittanut useita Emma-palkintoja. Teemu osallistui ohjelmaan siskonsa kanssa.
Sohvaperunat -ohjelma on voittanut useita Emma-palkintoja. Teemu osallistui ohjelmaan siskonsa kanssa.

Rikosepäily!

Yhtyeen päivityksen jälkeen Teemu Tanner julkaisi vastineen sosiaalisessa mediassa.
#punkstoo-kampanjatilillä kesällä julkaistussa kirjoituksessa oli sanottu, että Teemu Tanner olisi ollut suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä "ilman [kumppanin] suostumusta ehkäisyn puuttumiseen".

Teemu selittää, että hän on "tehnyt tilanteessa törkeän oletuksen" tarkentaen, että hän ei tilanteessa käynyt keskustelua ehkäisyn käyttämisestä. Muusikko kirjoittaa, että tilanne tapahtui viitisen vuotta sitten ja hän oli tuolloin "hankalasti määriteltävässä suhteessa" seksikumppanin kanssa.

Todellinen uutinen löytyy päivityksen loppuvirkkeestä.

"Minusta tapahtuneen jälkeen, kuluvan vuoden syksynä tehty rikosilmoitus odottaa kirjoitushetkellä [19.10.] syyttäjän päätöstä."

Jos asia on kuten hän kertoo, se tarkoittaa, että poliisi on kuulustellut Teemua rikosepäilyn tiimoilta ja tapaus odottaa syyttäjän päätöstä syytteen nostosta tai nostamatta jättämisestä. Jos Teemu Tanner saa syyteen, hän joutuu oikeuteen seksuaalirikoksesta. 

Yleisellä tasolla sellainen tilanne, jossa ehkäisy jätetään pois ilman seksikumppaneiden molemminpuolista suostumusta, voidaan käsittää seksuaaliseksi väkivallaksi.
Ehkäisyvälineen poisjättö toisen tietämättä tai ilman tämän suostumusta voidaan tuomioistuinmenettelyssä tulkita seksiin pakottamiseksi, vaikka sukupuoliyhteys olisikin alkanut molemmin puolin vapaaehtoisesti.

Lue Teemun päivitys tästä!

Lue lisää #punkstoo - kohusta klikkaamalla tästä!

Tilaa Seiskan uutiskirje! »