fbq
Rikos
12.04.2018 11:29
Teksti: Anne Pennanen|Kuvat: Markus Lehti, Seiskan toimitus
Ruomas Pelkonen on auttavainen rikostutkija.
Rikostutkija Tuomas Pelkonen tempaisee nyt lasten hyväksi: Auttamishaluni kumpuaa syvältä!
Rikos
12.04.2018 11:29
Teksti: Anne Pennanen|Kuvat: Markus Lehti, Seiskan toimitus

Tradenomiksi opiskellut ja kaupallisissa tehtävissä työskennellyt Tuomas Pelkonen, 38, tunsi kolmikymppisenä, että halusi tehdä elämässään merkityksellisempää työtä ja haki poliisikouluun, josta valmistui 2013.

Tuomas Pelkonen palkittiin helmikuussa.

Viime helmikuussa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ja eduskunnan tuore puhemies Paula Risikko ojensivat Tuomakselle poliisin hopeisen ansiomitalin ja kunniakirjan esimerkillisestä auttamistyöstä ja myönteisen julkisuuskuvan luomisesta poliisin ammattikunnasta.

Monia hyväntekeväisyystempauksia tehnyt Tuomas keräsi varoja opiskelutoverinsa, Hyvinkäällä ammuskelussa haavoittuneen poliisin Heidi Foxellin hyväksi ja juoksi huikean Sisun Satasen syksyllä 2015.  Tuomas saapui maaliin työntäen Heidiä pyörätuolissa.

Tuomas juoksi sata kilometriä ja keräsi varoja kollegalleen Heidi Foxellille.

Keräys tuotti noin 50 000 euroa.

– Halu auttaa tuntuu hyvältä ja kumpuaa syvältä, Tuomas perustelee mainettaan hyväntekijä-poliisina.

Huikea urakka vesillä

Ensi elokuussa Tuomas aikoo meloa 30 tunnissa 160 kilometrin matkan Lahdesta Vesijärveä ja Päijännettä pitkin Jyväskylään.

Tuomas Pelkonen aikoo meloa 160 kilmetriä 30 tunnissa.

–  Melon yksin, mutta matkan varrelle saa tulla melomaan ja tsemppaamaan urakkaa. Olen jo pitkään valmistellut fysiikkaani ja psyykettäni tätä tempausta varten.

Tuomas heittää nyt siis uuden keräyshaasteen yrityksille ja yksityisille auttajille. Keräyskohteita on kaksi: Mieskaverit ja Sairaalaklovnit.

Tukea isättömille lapsille

– Suomessa on noin 150 000 perhettä, joissa äiti kasvattaa yksin lapsia. Osalta heistä ei ole yhteyttä omaan isäänsä tai muihin miehiin. Pienperheyhdistyksen Mieskaveritoiminta perustettiin jo vuonna 1992 yksinhuoltajaäitien toiveesta, Tuomas kertoo.

Yhdistys kouluttaa mieskaverin, joka tapaa lasta muutamia kertoja kuussa lapsen toiveiden merkeissä. Toiminta on aivan tavallista puuhailua, retkiä, liikuntaa tai vain oleskelua. Mieskaverin ansiosta yh-äiti saa hetken aikaa itselleen.

– Minulla on kotona kolme pientä toimintaa rakastavaa miehenalkua, joiden kanssa urheilemme ja retkeilemme vapaa-aikoina. Kun he varttuvat, lähden varmaan itsekin mieskaveriksi, Tuomas pohtii.

Sairaalaklovnit ilona

Melontahaasteen toinen keräyskohde on Sairaalaklovnit ry. Yhdistys on tähän mennessä kouluttanut kaikkiaan 49 klovnitohtoria, jotka käyvät piristämässä rankoissa sairaalahoidoissa olevia pikkupotilaita ympäri Suomen.

Sairaalaklovnit piristävät lapsipotilaita.

– Sairaalaklovnin vierailu vie lasten ajatukset ainakin hetkeksi pois kivuista ja sairaudesta. Monelle lapselle on myös ollut ilo nähdä huolesta totisten vanhempiensakin hymyilevän pitkästä aikaa, kun klovni on käynyt kylässä, Tuomas perustelee keräyskohdettaan.

Klovnitohtorit ovat taustaltaan ammattiesiintyjiä ja heidät on koulutettu toimimaan sairaalaympäristössä. 

– Nämä klovnit kylvävät hyvää mieltä ja vapauttavaa naurua.

Ultraurheilulla hyvää muille

Tuomas kertoi helmikuussa Flinkkilä & Tastula -tv-ohjelmassa kasvaneensa uskonnollisessa yhteisössä, jossa kuntoilu oli sallittua, mutta kilpaurheilu kiellettyä. Se oli kova paikka liikunnalliselle nuorukaiselle ja ehkä osasyy laittaa itsensä aikuisena kovien kuntohaasteiden eteen.

– Ultraurheilulla haastan itseni; oman fysiikkani ja psyykeeni. Pystyn myös tekemään urheilun avulla hyvää muille ihmisille ja se on todella palkitsevaa.

Tuomas tekee rikostutkijan työtä päivävuorossa, mikä mahdollistaa normaalin perhe-elämän ja treenaamisen.

– Urheilua ja hyväntekeväisyyttä yhdistävät tempaukset ovat antoisia vapaa-ajan projekteja.

Keräysluvat kunnossa

Viime aikoina monen lahjoittajan luottamus on ollut koetuksella, kun julkisuudessa tunnettujen hyväntekijöiden, kuten Lelusalakuljettajan ja Brother Christmasin, taloustoimet ovat joutuneet epäselvyyksien vuoksi tarkastelun alle.

 – Melontahaasteella ei ole omaa rahankeräyslupaa, vaan ne ovat keräyskohteilla kunnossa. Rahat eivät kulje kauttani vaan lahjoittaja saa itse valita kohteista sen, jonka toimintaa haluaa tukea. Toki molemmillekin saa lahjoittaa. Lahjoitus menee aina suoraan valitun kohteen tilille tai otamme sen vastaan luvalliseen keräyslippaaseen, lainvalvoja valistaa.

 Keräsytiedot: melontahaaste.fi ja facebook.com/melontahaaste

Täältä pääset keräykseen täältä ja täältä

Tilaa Seiskan uutiskirje! »