fbq”Omaan käyttöön” ei mennyt läpi oikeudessa – poliisi löysi uusmaalaisen miehen talon pihalta yli sata kannabiskasvia, sisätiloista löytyi lisää yllätyksiä | Seiska
Rikos
03.12.2021 11:22
Teksti: Poutanen Pauli|Kuvat: All Over Press
Hempetu
”Omaan käyttöön” ei mennyt läpi oikeudessa – poliisi löysi uusmaalaisen miehen talon pihalta yli sata kannabiskasvia, sisätiloista löytyi lisää yllätyksiä
Rikos
03.12.2021 11:22
Teksti: Poutanen Pauli|Kuvat: All Over Press

Uusmaalainen noin 30-vuotias mieshenkilö sai omistamalleen talolle poliisi kylään kesällä 2020. Kotietsintää seuranneen takavarikon toimeenpano oli työläs. Työvälineinä tarvittiin ainakin lapioita ja puutarhasaksia, sillä talon pihalla kasvoi 115 hamppua täydessä kukoistuksessa. Sisätiloista löytyi vielä 36 lisää. Poliisin mukaan lähti kannabispuskien lisäksi 14 kappaletta kasvatuslamppuja ja erinäisiä muita tarvekaluja.

Kannabis
Lähikuva kannabiksen kukasta. Kimaltelevat, kiteiset partikkelit sisältävät hampun päihdyttävää ainesosaa, thc:tä. 

”Laajamittaista kasvatustoimintaa”

Myöhemmin oikeudessa väännettiin siitä, kuinka paljon miehellä oli marihuanaa tuloillaan. Syyttäjän ajaman kuuden kilon sijaan oikeus tuli lopulta siihen tulokseen, että realistinen arvio olisi ollut reilu kilo valmista poltettavaa. Oikeuden mukaan kasvattajalla oli myös aie levittää huumausainetta, koska määrä oli niin suuri. Mieheltä ei kuitenkaan löytynyt käteistä rahaa tai myyntikuntoista kukkaa. Tästä huolimatta, kasvattajan kertomus ”omaan käyttöön viljelystä” ei ollut oikeuden mukaan uskottava.

Kasveista odotettavissa olevan marihuanan määrä ylittää selvästi sen, mitä vakiintuneessa oikeuskäytännössä on pidetty suurena määränä huumausainetta. Kasvien määrään nähden on epäuskottavaa, että kysymys olisi ollut yksinomaan omaan käyttöön kasvatetusta kannabiksesta. Syytetyn kasvatustoiminta on ollut niin laajamittaista, että siihen on liittynyt selvä riski siitä, että huumausainetta olisi voinut levitä muillekin henkilöille. Näillä perusteilla käräjäoikeus katsoo, että syytetyn syyksi luettua huumausainerikosta on pidettävä myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä, oikeus perusteli päätöstään törkeästä huumausainerikoksesta.

Puutarhuri kärsii kasvatustoiminnastaan yhden vuoden ja neljän kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

Päätös ei ole vielä lainvoimainen.