fbq
Nyt puhuu Sanna Kiisken vedätyksen uhri: Teko vaatii kylmän rauhallista suunnitelmallisuutta | Seiska
Rikos
27.11.2021 08:16
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Seiskan arkisto
Sanna Kiiski
Nyt puhuu Sanna Kiisken vedätyksen uhri: Teko vaatii kylmän rauhallista suunnitelmallisuutta
Rikos
27.11.2021 08:16
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Seiskan arkisto

Seiska paljasti aikaisemmin, että tv:stä tuttu juontaja Sanna Kiiski, 47, kertoi useille julkisuudesta tuttuille ja tavallisille ihmisille tekevänsä pilottijaksoa uuteen Arvoa vai ei -tv-ohjelmaan, jossa ihmiset arvioisivat studioon tuotujen esineiden aitoutta. Koska ohjelmaan piti saada arvoesineitä, Sanna lähestyi useita tahoja esineiden lainauspyynnöllä.

– Korujen viikkovuokraksi Sanna lupasi 500–600 euroa. Lisäksi kuvauslainasopimuksessa kerrottiin, että tuotteet ovat vakuutettuja. Sopimuksessa mainittiin myös Sanoma-konserni sekä se, että ylimenevistä vuokrapäivistä maksettaisiin myöhästymismaksua, yksi huijauksen kohteeksi joutunut mies kertoo Seiskalle.

Lue myös: Jopa 29 uhria! Sanna Kiisken raju rikosepäily: poliisi tutkii tv-toimittajaa

Esti puhelut

Moni suostui ehdotukseen ja antoi arvoesineensä luottavaisesti Sannan haltuun. Eräskin lainaaja allekirjoitti 1 800 euron viikkosopimuksen arvokoruistaan.

– Olihan kyse myös siitä, että saisin hyvän korvauksen vähäisellä vaivalla. Toisaalta halusin myös vilpittömästi auttaa ystävääni, jonka olen tuntenut vuosia, yksi uhreista myöntää.

Pian lainaajille selvisi ikävä totuus. Esineitä ei palautettu määräaikaan mennessä, eikä Sanna vastannut enää heidän puheluihinsa. Lisäksi kukaan tv-alalla ei ollut kuullutkaan kyseisestä pilottijaksosta.

Petetyiksi joutuivat niin arvoesineiden lainaajat kuin Sannan niin sanotut avustajat.

Kuvausesineitä lainatessaan Sanna käytti Sanomien nimeä hyväkseen.
Kuvausesineitä lainatessaan Sanna käytti Sanomien nimeä hyväkseen.

Lue myös: Huutokauppa jäädytettiin! Törkeästä petoksesta epäilty Sanna Kiiski vei lainaamansa arvoesineet kaniin

Rikostutkinta kesken

Pian paljastui, että Sanna oli vienyt hänelle luovutetut arvotavarat kahteen helsinkiläiseen panttilainaamoon ja saanut niistä rahaa.

– Vain muutama ihminen onnistui saamaan Sannalta tavaransa takaisin. Arvioisin, että 95 prosenttia hänelle lainatuista esineistä vietiin kaniin, Seiskalle kerrotaan.

Poliisi tutkii Sannan toimia muun muassa epäiltyjen törkeän petoksen ja identiteettivarkauden varalta. Rikosilmoitus on tehty vastikään, joten tutkinta on vasta alkuvaiheessa.

Lue myös: Seurapiirikaunotar kaipaa Sanna Kiiskeltä lainatavaroita takaisin: merkkilaukkuja ja -koruja kateissa 10 000 euron edestä

Uskottava vedätys

Moni huijatuksi joutuneista on kokenut suoranaista häpeää ansaan astumisestaan.

Toisaalta Sanna on tunnettu tv-kasvo ja ollut mukana useissa ohjelmissa. Tv-uransa Sanna aloitti MTV:n Huomenta Suomi -aamu-tv:ssä, joten tarina tulevasta tv-sarjasta olisi hyvinkin saattanut pitää paikkansa. Sanna on työskennellyt taustavoimana muun muassa parhaillaan MTV:llä pyörivässä, Jenni Pääskysaaren juontamassa Aarrepaja-sarjassa, jossa ihmiset tuovat itselleen arvokkaita tavaroita kunnostettavaksi.

Sannan uskottavuutta lisäsi sopimustekstissä mainittu Sanoma-konserni. Arvoesineitä jätettiin suoraan Sanoma-talon vastaanottotiskille. Näin ihmisille vahvistui se mielikuva, että Sanomat olisi projektissa mukana.

Sanna saattoi käyttää Sanomien vastaanottotiskiä, koska teki Tinder-päiväkirjat-podcastia yhtiön tiloissa.

–  Jossain vaiheessa Sanomat kielsi vastaanottotiskin käytön. Sannalle sanottiin, ettei arvoesineitä saa jättää vastaanottovirkailijan vastuulle.

Sanna muistetaan MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelman juontajana. Kuvassa hänen juontajaparinsa Lauri Karhuvaara.
Sanna muistetaan MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelman juontajana. Kuvassa hänen juontajaparinsa Lauri Karhuvaara.

Lue myös: Maniaan sairastunut Sanna Kiiski pyytää anteeksi rahasotkujaan: ”Salailu ei enää auta” – kertoo katuvansa

Huutokauppa jäissä

Tällä hetkellä arvoesineiden lainaajia on ilmoittautunut poliisille 29. Huijaukset alkoivat tiettävästi maaliskuussa ja jatkuivat kesän yli.

Rikoshyöty liikkuu varovaisenkin arvion mukaan useissa kymmenissä tuhansissa euroissa.

Sanna vastasi uhrien kyselypuheluihin satunnaisesti, ja hänellä oli aina selitys valmiina, milloin kuvauskriisi, milloin muu syy.

– Kun toisinaan sain Sannan kiinni, hän vetosi psyykkiseen sairauteensa, eräs uhreista kertoo.

– Toisaalta tällainen teko vaatii kylmän rauhallista suunnitelmallisuutta. Oikeudessa saavat sitten arvioida tarkemmin hänen henkisen tilansa ja syyntakeisuutensa.

Osalla uhreista on lainaamiinsa arvoesineisiin vahva tunneside, sillä joukossa on muun muassa perintökalleuksia.

– Vaikka esineiden huutokauppa on jäädytetty, voi kestää parikin vuotta, ennen kuin tilanne oikeudessa ratkeaa ja että saan tavarani takaisin.

Sanna on ollut julkisuudessa vuosikausia ja verkostoitunut useiden tahojen kanssa. Hän on tuttu näky myös erilaisissa hyväntekeväisyystapahtumissa.
Sanna on ollut julkisuudessa vuosikausia ja verkostoitunut useiden tahojen kanssa. Hän on tuttu näky myös erilaisissa hyväntekeväisyystapahtumissa.

Ymmärrystäkin löytyy

Sannan tilannetta kohtaan löytyy myös ymmärrystä.

– Hän teki Muumikahviloiden myötä kovan konkurssin. Sen seurauksena hän sai sellaiset ulosottovelat, että niistä on lähes mahdotonta selvitä.

– Sannan kohdalla on monia asioita, joita voin ymmärtää, vaikka en hänen toimintaansa hyväksykään. Hän on julkisuudessa kertonut hakeutuneensa psykiatriseen hoitoon. Toivottavasti sitä kautta hän löytää tien normaaliin elämään.