fbq
Rikos
04.12.2020 13:37
Teksti: Mika Seppänen|Kuvat: All Over Press
Maria Thelen ja Hjallis Harkimo
Hjallis Harkimon siskonpoika asunut 15 vuotta kadulla ja vankilassa - Maria Thelen avautuu podcastissa poikansa huume- ja rikoskierteestä, vyyhti paljastui karmivalla tavalla: "Se oli hurja sokki"
Rikos
04.12.2020 13:37
Teksti: Mika Seppänen|Kuvat: All Over Press

Kansanedustaja-liikemies Hjallis Harkimon sisko Maria Thelen, 60, avautuu Hjalliksen juontaman podcast-ohjelman tuoreessa jaksossa pojastaan, joka on elänyt suurimman osan aikuiselämästään kadulla tai vankilassa.

Maria kertoo Hjalliksen kotona -podcastissa, että hänen poikansa jäi kiinni huumeiden käytöstä teini-ikäisenä 15 vuotta sitten ja tällä hetkellä hän istuu tuomiota vankilassa. Vanhemmat eivät ole nähneet lastaan aikoihin. 

- Sen tiedän, että 15-vuotiaana hän on aloittanut kannabiksen polton, varmaan kavereiden kanssa. Mutta hirveän moni kavereista ei sitten mennyt eteenpäin siinä hommassa. Hänellä alkoi tämä kannabis (käyttö). Me ei oikeastaan tiedetty, että hän käytti, mutta me arveltiin, että jotain on pielessä, Maria Thelen kertoo.

Marian mukaan poika vietti teini-iässä paljon aikaa kotona pelejä pelaten. Vanhemmat puhuivat hänen kanssaan huumeista, mutta hän aina systemaattisesti kiisti käyttävänsä huumeita.

Lue myös: Yllätysveto! Hjallis Harkimo julkaisi yläosattoman kuvan mairean hymyn kera - katso!

"Se oli ihan hurja sokki"

Asiat alkoivat muuttua dramaattisesti huonompaan suuntaan pojan täyttäessä 20 vuotta.

- Elämänhallinta meni kokonaan siinä. Muistan, että olimme mökillä meidän tyttären ja mun miehen kanssa, ja keskellä yötä soi puhelin. Se oli poliisi, joka sanoi, että täällä on sun auto keskellä tietä, eikä siellä ole mitään kuskia ja se on kolaroituna. Mä sanoin, että olen lainannut auton mun pojalle ja siitä se sitten... Soitin mun pojalle ja sanoin, että sun on mentävä poliisille, koska jäät kuitenkin kiinni. Siitä alkoi se kaikista suurin sokki, Maria kertoo.

Pahin selvisi perheelle kuitenkin vasta hieman myöhemmin.

- Seuraavana aamuna mun tytär itki ulkona ja puhui puhelimessa ja mä mietin, mitä hänelle on sattunut. Mutta se oli niin, että meidän poika oli mennyt tämän poliisijutun jälkeen hänen kaverilleen nukkumaan ja kun mun poika oli nukahtanut, niin hän (ystävä) oli avannut mun pojan repun ja se oli täynnä huumeruiskuja. Siinä se sitten selvisi. Hän oli aloittanut suonensisäisten (huumeiden) käytön kuukautta ennen sitä ja elämänhallinta meni.

- Silloin tuli hirveä sokki. Se oli ihan hurja sokki meidän perheessä. Muistan, että jokainen meidän perheen jäsenistä ja serkut myös olivat mukana, kun häntä yritettiin auttaa vaihtamaan tietä.

"En tiennyt, missä hän oli"

Huumausaineriippuvuus vei Marian poikaa eikä häntä näkynyt kotona enää lainkaan. Seuraavan puolen aikana poika katosi perheeltä miltei kokonaan.

- Hän asui kadulla, vaihtoi puhelinumeron prepaid-liittymiin, jotka vaihtuivat koko ajan. Sen puolen vuoden aikana en tiennyt, missä hän oli. Helsingin kaduilla hän, sen mä tiedän. Hän soitti aina välillä mulle, ehkä kerran kuussa ja sanoi, että kaikki on okei. Sanoin hänelle, että tule kotiin, ja hän sanoi tulevansa, mutta hän ei tullut. Mä aina odotin, että hän tulee kotiin syömään.

Maria pelkäsi poikansa puolesta jatkuvasti, mutta vertaistukiryhmät pitivät hänet pinnalla ja auttoivat vaikeina aikoina.

Lue myös: Amanda Harkimo etsii asuntoa tyrmäävällä kuvalla - kireästä mekosta näkyy läpi lähes kaikki: "Upeet rinnat ja pusuhuulet"

"En maksa hänen huumevelkojaan"

Tällä hetkellä 29-vuotias poika istuu vankilassa saamaansa tuomiota.

- Hoidoissa hän on ollut monta kertaa ja tapahtumia on ollut vaikka kuinka paljon, mutta huumeiden käyttäjien pahin pelko on se, että olisi selvinpäin. Kun tajusin, että kyse ei ole vain itsensä niskasta kiinni ottamisesta ja hoitoon menemisestä, niin rupesin ymmärtämään, mistä on kysymys. Se on sairaus, joka pikkuhiljaa johtaa kuolemaan, jos sä et jossain vaiheessa itse tajua, että sun pitää saada apua.

Marian poika on joutunut huumeriippuvuutensa takia rikollisen elämän pariin ja hän on myös jäänyt velkaa.

- Mä en ainakaan maksa hänen huumevelkojaan ja e halua mahdollistaa hänen huumeiden käyttöään. Sehän johtaa siihen, että sun on pakko saada jostain rahaa, niin sitten se rikollisuus tulee mukaan ja se on tosi paha.

 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »