fbq
Kuvituskuva

10 vuotta linnaa: Puotilan ampuja selvisi ilman murhatuomiota

Jari Kalervo Veijola, 55, tuomittiin tänään maanantaina (22.5.) Helsingin käräjäoikeudessa kymmeneksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen taposta ja ampuma-aserikoksesta. 

Alun perin Veijolaa syytettiin murhasta, ja syyttäjä haki toissijaisena rangaistusvaatimuksena tekijälle rangaistusta taposta.

Käräjäoikeuden mukaan tekoa voitu pitää murhasyytteen edellyttämällä tavalla kokonaisuutena arvostellen törkeänä, joten mies tuomittiin taposta.

Kehonrakentaja ampui 34-vuotiaan jengiläismiehen kadulle Helsingin Puotilassa 23.11.2022. Veijolaa oltiin kiristetty pitkään ennen tekoa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Ampumistapauksella oli lukuisia silminnäkijöitä. Uhrin pelastamiseksi ei kuitenkaan ollut mitään tehtävissä, ja hän menehtyi tapahtumapaikalle lähellä Puotilan venesatamaa.

Puotilan murhauhri oli Mr. Finland -prinssi – kisoja luotsaava Timo Salmesmaa: ”Vauhdikas ja mukava kaveri”

Käräjäoikeuden ratkaisun mukaan taposta tuomittu Veijola oli pitänyt uhrin surmaamista vaihtoehtona ainakin muutama viikko ennen tekoa.

Veijolalla oli ollut tekoonsa motiivi, joka liittyi hänen pelkotilaansa. Aseen hankkiminen ja valmistelevat toimenpiteet viittasivat suunnitelmalliseen ja määrätietoiseen toimintaan. Vakaan harkinnan puolesta puhui myös uhrin selkäpuolelle pitkään tähtäämällä ammuttu laukaus tilanteessa, jossa tämä on yrittänyt paeta paikalta. Käräjäoikeus piti Veijolan tekoa vakaasti harkiten tehtynä.

Oikeuden mukaan Veijola oli toiminut pelon alaisena. 

Vaikka Veijolan oli katsottu ennalta harkinneen tekoaan, totesi käräjäoikeus, että surmaamiseen oli liittynyt paniikinomaisia piirteitä ja toivottomuutta, joka oli ollut seurausta Veijolaan kohdistuneesta painostuksesta. Teossa ei myöskään käytetty sellaista väkivaltaa, jota oikeuskäytännössä on vakiintuneesti pidetty murhan tunnusmerkistölle tyypillisenä. Näillä perusteluilla käräjäoikeus katsoi, ettei Veijolan syyksi luettua rikosta sen moitittavuudesta huolimatta voitu rinnastaa oikeuskäytännössä tyypillisesti murhiksi katsottuihin henkirikoksiin, oikeuden ratkaisussa mainitaan.

Veijola määrättiin korvaamaan asianomistajan oikeudenomistajille teon johdosta aiheutuneista vahingoista, kuten henkisestä kärsimyksestä, yhteensä 33 405,80 euroa. Lisäksi hän joutuu korvaamaan asianomistajien oikeudenkäyntikulut. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Veijola tuomittiin myös menettämään sotilasarvonsa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Seiska on aiemmin kertonut, että Puotilan ammuskelun uhri oli monelle Helsingin julkkispiireissä tuttu.

Vielä 2000-luvun puolella ulkomaalaislähtöinen nuorukainen asui Turun seudulla ja menestyi miesmallina.

Hän osallistui Mr. Finland -kisoihin alle kaksikymppisenä ja tuli valituksi perintöprinssiksi.