fbq
Oho
25.12.2016 10:10
Teksti | Kuvat: Anne Pennanen
laura vesa ja lapset
Seiska toi jouluiloa 25-vuotiaana leskeksi jääneelle kolmen lapsen äidille: Töihinmeno mahdotonta!
Oho
25.12.2016 10:10
Teksti | Kuvat: Anne Pennanen

Tv-katsojat näkivät pari viikkoa sitten osan Tampereella asuvan Laura Vesan, 27, elämästä Avan Erilaiset perheet -sarjassa. Jakso oli kuvattu vuosi sitten kesällä, vain puoli vuotta Lauran aviomiehen Erkin itsemurhan jälkeen.

Nyt on kulunut kaksi vuotta marraskuisesta illasta, jolloin Laura löysi miehensä kuolleena perheen kodista. Lapset olivat onneksi silloin toisaalla. Erkki oli kuollessaan vain 29-vuotias.

– Elämämme on mennyt tv-kuvausten jälkeen isoin askelin eteenpäin, ja surutyökin on pitkälti tehty, Laura sanoo paketoidessaan lapsilleen joululahjoja.

Jätti työnsä, alkoi juoda

Laura ja Erkki avioituivat parin vuoden seurustelun jälkeen vuonna 2011, jolloin heidän esikoisensa Riku oli jo syntynyt. Vuotta myöhemmin syntyi Jenna ja kahta vuotta myöhemmin Niko.

laura vesan ja edesmenneen erkin hääkuva

Vartijana työskennellyt Erkki oli kuopuksen syntymän aikoihin yllättäen jättänyt työnsä ja alkanut juoda.

– Silloin alkoivat myös riidat. Olin itsekin hyvin uupunut vauvan ja kahden taaperon kanssa, mutta en jaksanut, ymmärtänyt saati kehdannut hakea ulkopuolista apua.

Viimeinen viesti

Niko oli kymmenkuinen, kun Laura lähti lasten kanssa kotoa riidan alkaessa.

– Sain heti samana iltana Erkiltä tekstiviestin, jossa hän kertoi rakastavansa lapsiaan ja toivoi saavansa tekonsa anteeksi. Vaistosin heti, että nyt hän tekee itselleen jotain.

Laura jätti lapset hoitoon ja säntäsi takaisin kotiin, mutta 10 minuuttia liian myöhään. Hän sai soitettua hätäkeskukseen ja sen jälkeen selkeät muistikuvat katoavat useaksi viikoksi.

– Monet ovat arvelleet, että mieheni kärsi viimeisen vuoden syvästä masennuksesta ja päätyi siksi tekoonsa, Laura toteaa.

– Oli meillä hyvätkin hetkemme, ja Erkki oli hyvä isä, mutta Nikon synnyttyä hän jostain syystä luovutti.

Lapsilleen äiti on kertonut isän kuolleen tapaturmaisesti. Lapsista vain viisivuotiaalla Rikulla on hämärä muisto isästä.

– Jonakin päivänä joudun kertomaan lapsille totuuden, mutta vielä he eivät sitä ymmärrä.

Lauran ja lasten elämä kuitenkin jatkuu, ja tuleva joulukin on edellisiä helpompi.

Töihinmeno mahdotonta

Lauralla on edesmenneen miehensä tavoin vartijan koulutus, mutta koska työ olisi ilta- ja yöpainotteista vuorotyötä, ei hänellä pienten lasten yksinhuoltajana ole mahdollisuuksia olla alalla.

– Sain heti Erkin kuoleman jälkeen upean turvaverkoston sekä ystävistäni että lasten päiväkodista. Kaikki tarjosivat ja tarjoavat edelleen apuaan, mistä olen todella kiitollinen.

Lauran lapsilla on tukiperheet, jotka ottavat heidät kerran kuussa viikonlopuksi luokseen, ja nuori äiti saa itselleen hieman hengähdystaukoa.

– Tapaan silloin ystäviäni. Saatamme käydä vaikka Helsingissä konsertissa, mutta usein pysyn silloinkin kotosalla. Uutta miestä ei elämääni toistaiseksi ole ilmaantunut. Jos joku joskus elämääni tulee, hänen on hyväksyttävä myös kolme vilperiäni, jotka ovat minulle kaikki kaikessa.

Emme näe nälkää

Lauran ja lasten rivitalokoti on kaunisti sisutettu. Lasten lelut ovat päivän leikkien jälkeen omissa laatikoissaan ja kolme vilperiä tottelevat äitiään ensimmäisellä komennolla.

– Kierrätämme tuttujen lapsiperheiden kanssa vaatteita, enkä ostele itselleni turhia juttuja. Pärjäämme mukavasti.

Seiska kuitenkin halusi tuoda urhean äidin kotiin jouluiloa.

laura vesa ja lapset, lahjat

Laura valitsi lapsilleen pukin konttiin laadukkaita kotimaisia ulkoiluvaatteita ja leluja kuusen alle.

Lisäksi Seiska antoi perheelle lahjakortin jouluruokia varten ja patisti äitiä ostamaan jotakin myös itselleen. Laura halusi kahvinkeittimen ja olisi halunnut toisenkin, jonka olisi saanut lahjoitettua syöpäosaston hoitajille.

– Koska minua itseäni on autettu, haluan nyt auttaa muita. Olen miettinyt lähihoitajan koulutusta, mutta toistaiseksi se ei vielä onnistu, Laura pohtii.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »