fbq
YleX:n radio-ohjelma tauolle - syynä Punkstoo-ahdistelukohu | Seiska
Kotimaa
21.07.2021 13:55
Teksti: Mika Seppänen|Kuvat: All Over Press
yleisradio
YleX:n radio-ohjelma tauolle - syynä Punkstoo-ahdistelukohu
Kotimaa
21.07.2021 13:55
Teksti: Mika Seppänen|Kuvat: All Over Press

YleX-radiokanava on päättänyt laittaa Uuden musiikin rockshow -ohjelmansa toistaiseksi tauolle. Yle tiedotti asiasta keskiviikkona puolenpäivän jälkeen.

YleX kertoo sosiaalisessa mediassa ja tiedotteessaan, että ohjelman laittaminen tauolle on ollut journalistinen päätös.

Päätöksen taustalla on Instagramiin viime viikolla perustetun Punkstoo-tilin kohuväitteet ja syytökset sekä niistä virinnyt keskustelu sosiaalisessa mediassa.

Punkstoo-tilillä on julkaistu kymmeniä kertomuksia punk- ja rockpiireissä tapahtuneista ahdistelu-, häirintä-, väkivalta- ja raiskaustapauksista.

Uuden musiikin rockshow'hun on viitattu Punkstoo-keskustelussa painavien syytösten muodossa.

Ohjelmaa on juontanut toimittaja, muusikko ja kirjailija Teppo Vapaus.

- YleX pitää musiikkialalla Punkstoo-keskusteluista lähteneitä avauksia erittäin tärkeinä. Me ei hyväksytä syrjintää, naisvihaa, homo- tai transfobiaa, väkivaltaa tai seksuaalista ahdistelua ja häirintää, YleX muotoilee tiedotteessaan.

- Ylellä on myös työnantajana nollatoleranssi epäasialliseen kohteluun. Syrjintä, kiusaaminen, häirintä ja ahdistelu ovat vastoin Ylen arvoja ja toimintaperiaatteita.

Kohu alkoi viikonloppuna

Punkstoo-kohu alkoi viikonloppuna tilin auettua Instagramissa ja kohua herättäneiden väitteiden ja syytösten seurauksena muun muassa Pää Kii -yhtye ilmoitti alkuviikosta nokkamiehensä Teemu Bergmanin suulla, että se on perunut kaikki keikkansa.

Bergman pahoitteli somepäivityksessä käytöstään, mutta kiisti syyllistyneensä törkeisiin rikoksiin, joita Punkstoo-keskustelussa on esitetty.

- Pahoittelen kaikille loukkaamilleni ihmisille huonoa ja välinpitämätöntä käytöstäni. Törkeät minua vastaan esitetyt rikossyytteet kuitenkin kiistän.

- Asianajajani Hannu Kaitaluoma kommentoi asioita tästä eteenpäin kunhan saa perehdyttyä materiaaliin. PÄÄ KII:n sovitut esiintymiset on peruttu, Bergman kirjoittaa maanantaina julkaistussa päivityksessä.

Lue lisää: Rajut syytökset Suomen punkpiirien ahdistelusta ja häirinnästä leviävät: Pää Kii -yhtyeen keikat peruttu - Teemu Bergman kiistää törkeät rikokset: "Pahoittelen kaikille"

Pää Kii -yhtyeen levy-yhtiö Stupido Records puolestaan tiedotti, ettei se hyväksy minkäänlaista rasismia, fasismia, seksuaalista väkivaltaa, homo- tai transfobiaa, misogyniaa ja muita vastaavia ihmisarvoa alentavia ilmiöitä. Lisäksi yhtiö osoitti tukensa Punkstoo-tilille.

Lisäksi Stupido ilmoitti, että yhteistyö Pää Kii -yhtyeen kanssa on päättynyt.

Lue lisää: Punkstoo-kohu yltyy: Pää Kii -yhtyeen levy-yhtiö Stupido Records julkaisi kannanoton - yhteistyö bändin kanssa päättynyt: "Toivomme voimia väärinkäytösten kohteeksi joutuneille"

Punkstoo-tilin lisäksi Instagramiin on viime päivinä ilmestynyt ainakin kaksi sisartiliä Metaltoo ja Suomirapstoo, jotka ovat kirvoittaneet keskustelua suomalaisten metalli- ja rap-piirien ahdistelu- ja hyväksikäyttötapauksista.