Voi verrata viineihin! Sonja Lumme jakaa vinkit 30 vuoden kokemuksella tomaattien kasvattamiseen

Kotimaa | 17.05.2021 19:01

Laulaja Sonja Lumme, 59, on kasvattanut tomaatteja jo 30 vuoden ajan. Hänen 20-neliöinen kasvihuoneensa tulee tänäkin kesänä täyttymään punaisista makupommeista.
Salaisuus siemenissä

Laulaja ostaa tomaatinsiemeniä ympäri Eurooppaa. Harvinaisemmista hän käy harrastajien kesken vaihtokauppaa kirjeiden välityksellä.

– Kaikkein hulluinta on, että leikkaa viipaleita kaupan tomaateista ja idättää niiden siemeniä kotona. Toki nekin itävät, taimet kasvavat ja satoakin saadaan, mutta markettitomaattien jälkeläisistä kasvaa harvoin herkullisia. Niiden lajikkeiden maku ei kotona kasvattamalla parane.

– Itse kasvatettujen tomaattien maku sen sijaan on voittamaton, eli kannattaa mieluummin hankkia pussillinen hyvän lajikkeen siemeniä.

Tomaatteja voisi verrata Sonjan mukaan viineihin, koska niissä on eri vivahteita makeasta hapokkaaseen ja jopa savuiseen saakka.

– Kasvatan tomaattini siemenestä puhtaasti maun vuoksi. Niistä tietää tarkalleen mitä saa, ja sopivan lajikkeen voi valita laajasta valikoimasta. Jos siemeniä jää yli, ne säilyvät vaikka kymmenen vuotta ja itävät silti komeasti.

Kesäaamuna Sonja suuntaa ensimmäiseksi kasvihuoneelle. Hänelle tomaatit ovat kesäkavereita, joista on iloa joulupöydässäkin.
Kesäaamuna Sonja suuntaa ensimmäiseksi kasvihuoneelle. Hänelle tomaatit ovat kesäkavereita, joista on iloa joulupöydässäkin.

Lue myös: Sonja Lumme ahertaa kasvihuoneessa: Tomaatit ovat intohimoni!

Taimella on väliä

Taimivalikoima on siemeniä suppeampi. Toukokuussa kasvatuspuuhat aloittavan on turvauduttava puutarhaliikkeestä ostettaviin valmistaimiin.

– Kasvukausi on Suomessa lyhyt, joten olen aloittanut esikasvatuksen helmi-maaliskuussa. Siirrän taimet maahan ja kasvihuoneeseen toukokuun lopussa, kuitenkin vielä mahdolliselta hallata suojaten. Pakkasta tomaatti ei kestä.

Runkotomaattien hoitaminen vaatii enemmän työtä, koska niistä on muistettava poistaa kasvuvoimaa vievät varkaat eli sivuversot.

– Aloittelijalle käyvät hyvin helppohoitoisemmat pensastomaatit, kuten Outdoor Girl, Boney MM, Totem tai Amateur, joita voi kasvattaa myös avomaalla, jos ei omista kasvihuonetta.

Kärsivällisyys on tärkein piirre, jota kasvattajalta vaaditaan. – Jos haluaa kaiken heti, kannattaa vetää asfalttia pihaan ja hakea vihannekset kaupasta.
Kärsivällisyys on tärkein piirre, jota kasvattajalta vaaditaan. – Jos haluaa kaiken heti, kannattaa vetää asfalttia pihaan ja hakea vihannekset kaupasta.

Lue myös: Laulaja Sonja Lumme ei innostu Euroviisuista – ”Ymmärrän kuitenkin ihmisiä, jotka niitä seuraavat!”

Melkoinen juoppokasvi

Sonja painottaa, että janoista kasvia on muistettava kastella ahkerasti. Nuupahtaneet lehdet ovat merkki kasvin liiasta kuivumisesta, jolloin kastelulla on jo kiire.

– Tomaatti on aikamoinen juoppo, koska lämpimänä päivänä kasvihuoneessa se saattaa hörppiä helposti viisikin litraa vettä. Raakileita ja lehtimassaa kasvattaessaan sen vedentarve on erityisen suuri.

Laulaja neuvoo, että kastelu kannattaa tehdä kerralla kunnolla, jotta multa kastuu reilusti ja juuret hakeutuvat syvälle. Silloin mullan pinta saa kuivahtaa kastelujen välillä.

– Ja ruukussa on oltava reiät, jotta ylimääräinen vesi valuu pois.

Sonja suosittelee muun muassa varmoja lajikkeita, kuten Gardeners Delight, Sweet One Hundred, Black Russian, Lemon Boy, Pink Wonder ja Zlatava.
Sonja suosittelee muun muassa varmoja lajikkeita, kuten Gardeners Delight, Sweet One Hundred, Black Russian, Lemon Boy, Pink Wonder ja Zlatava.

Lue myös: Sonja Lumme elää etäsuhteessa aviomiehensä kanssa: Ero on ollut tylsää!

Kätevä varastolannoitus

Sonja kertoo varastolannoituksen olevan kelpo kikka, sillä tomaatti vaatii lämmön ja valon lisäksi runsaasti ravinteita.

– Suosin luonnonmukaisia kanankakkarakeita, jotka hautaan kuoppaan 10-15 senttimetrin päähän taimesta. Liian lähellä olevat rakeet voivat polttaa juuret. Varastolannoitus onnistuu vain orgaanisilla, hidasvaikutteisilla kiinteillä lannoitteilla.

Pink Wonder
Pink Wonder

Mullan alla muhivasta keosta liukenee veden mukana ravinteita tasaisesti läpi kasvukauden.

– Iso tomaatti tarvitsee kahdesta kolmeen desilitraa lannoitetta kasvukaudessa, mutta jos lehdet alkavat näyttää vaaleanvihreiltä ja ravinnetta tarvitaan enemmän, sitä voi kesän aikana annostella lisää.

Black Krim
Black Krim
Outdoor Girl
Outdoor Girl

Näin tomaattisi menestyvät:

• Tomaatti kasvattaa varrestaankin juuria, joten liian pitkän varren voi huoletta istuttaa kasvusyvyyttä syvemmälle.

• Kasvihuone on paras paikka tomaatille, koska se kaipaa valoa ja lämpöä.

• Avomaalla istutuspaikaksi soveltuu talon etelä- tai länsiseinusta.

• Kylmälle herkkä kasvi ei pidä alle kymmenen asteen lämmöstä. Pakkaselta sitä voi suojata hallaharson avulla.

• Jos taimen istuttaa ruukkuun, sen juurille kannattaa varata ainakin ämpärin kokoinen tila.

• Tomaatti tarvitsee tilaa myös kasviosan kasvattamiseen, joten sitä ei pidä kasvattaa liian ahtaasti.

• Hentojen varsien tukeminen onnistuu parhaiten esimerkiksi ripustuslankojen avulla.

• Kun huolehdit ravinteista ja riittävästä kastelusta, saat taausti runsaan sadon

Teksti:Henryk Björkström
Kuvat:Arne Nylander
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!