fbq
Kotimaa
17.11.2021 09:39
Teksti | Kuvat: Seiskan toimitus
JyrkiKasvi
Vihreiden ex-kansanedustaja, tekniikan tohtori Jyrki Kasvi on kuollut
Kotimaa
17.11.2021 09:39
Teksti | Kuvat: Seiskan toimitus

Vihreiden ex-kansanedustaja, journalisti ja tietotekniikan alan tutkija Jyrki Kasvi, 57, on menehtynyt myöhään tiistai-iltana 16.11. Asiasta tiedottaa Vihreät verkkosivuillaan.
Ministeri Maria Ohisalo esittää surunvalittelunsa menehtyneen omaisille ja läheisille.

– Esitän kaikkien vihreiden puolesta osanottomme Jyrki Kasvin omaisille ja läheisille. Jyrkin panos suomalaiselle tietoturva- ja digipolitiikalle on ollut korvaamaton. Jyrki oli uraauurtava avoimuus-, turvallisuus- ja yhdenvertaisuuustyön tekijä, ja myös ihmisten innostaja tietokonepelien maailmaan.

Pitkäaikainen kansanedustaja

Kasvi nousi ensi kertaa eduskuntaan vuoden 2003 vaaleissa. Hänet valittiin Uudenmaan vaalipiiristä toiselle kaudelle vuonna 2007. Seuraavissa vaaleissa hän jäi rannalle, mutta nousi Arkadianmäelle jälleen vaaleissa 2015. Kasvi oli ehdolla myös vuoden 2019 vaaleissa, mutta ei tullut valituksi.

Jyrki Kasvi
2008. Jyrki Kasvi puolisoineen Linnan juhlissa.

Tekniikan tohtori

Jyrki Kasvi väitteli tekniikan tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta (nykyään Aalto yliopisto) vuonna 2003.  

Ennen eduskuntauraansa tutkijana työskennellyt Kasvi oli koko aikuiselämänsä kirjallisesti tuottelias. Hän julkaisi muun muassa Commodore-64 ja Amiga -kotimikrojen ohjelmointioppaita jo 1980-luvulla. Myöhemmin hänen julkaisunsa käsittelivät tietoyhteiskuntaa ja organisaatiojohtamista. Populaarikulttuurissa hänet tunnettiin tietokonelehtien asiantuntevana peliarvostelijana.

Vuonna 2008 Tietotekniikan liitto nimesi hänet Vuoden tietotekniikkavaikuttajaksi.

Pitkä syöpäkamppailu

Kasvi sairasti vuodesta 2003 virtsarakon syöpää, joka uusiutui ja levisi useasti. Syöpätaistelu jatkui liki kaksi vuosikymmentä
Tämän vuoden alussa terveydentila heikkeni merkittävästi. Kasvi kertoi blogissaan, että sytostaattihoidot eivät ole tehonneet ja hän on siirtymässä saattohoitoon.