fbq
Kotimaa
12.12.2021 09:32
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock
Imurointi
Vihaatko siivoamista? Uusi tutkimus lupaa parempaa muistia imuroiville - viikon terveysuutiset
Kotimaa
12.12.2021 09:32
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock

Singaporelaiset tutkijat selvittivät, miten kotiaskareet vaikuttavat 21–64-vuotiaiden toimintakykyyn. Tulokset olivat selvät: imuriin ja luuttuun kannattaa tarttua usein, sillä kotitöiden puurtaminen pitää mielen virkeänä. Se nimittäin hellii aivoja, mikä näkyi tutkimustuloksissa kognitiivisissa mielentoiminnoissa, kuten vetreänä muistina ja hyvänä keskittymiskykynä. Suurin vaikutus oli raskailla kotitöillä, kuten lattioiden ja ikkunoiden pesulla.

Terve suu vaikuttaa koko kehoon

Hammashoito

Hampaiden kiinnityskudosten tulehdus eli iensairaus parodontiitti on yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen. Ranskalaistutkimus havaitsi, että säännölliset hammastarkastukset ehkäisevät korkeaa verenpainetta. Vuosittain hammaslääkärillä käyvät kärsivät 12 prosenttia harvemmin korkeasta verenpaineesta verrattuna heihin, jotka jättävät hammastarkastuksen väliin. Huonolla suuhygienialla on yhteys verenpaineeseen, sillä se voi aiheuttaa matala-asteista tulehdusta kehossa. Parodontiittia on helppo ehkäistä pesemällä kahdesti päivässä hampaat ja huolehtimalla suuhygieniasta.

Vero vaikuttaa sokerin saantiin

Sokeri

Yhdysvaltalaistutkijat vertasivat Seattlen ja Portlandin asukkaiden sokerinkulutusta ja miten sokerivero vaikuttaa tähän. Toisin kuin Seattlessa Portlandissa ei ole sokeriveroa. Kävi ilmi, että sokerivero vähensi sokerin kulutusta, ja harvempi nappasi ruokakaupassa ostoskärryynsä sokeriherkkuja. Tämä kävi ilmi etenkin amerikkalaisten rakastamien sokerijuomien kulutuksessa. Sokerin kulutuksen vähentämisellä on useita myönteisiä terveysvaikutuksia, kuten hampaat ja sydän voivat paremmin ja paino pysyy kurissa.

Tupakoivien sydän vaarassa

Tupakointi

Tupakointi altistaa useille vakaville sairauksille, kuten syöville ja keuhkosairauksille. Myös sydän kärsii tupakoinnista. Tuore tutkimus kertoo, että tupakoiville jo ensimmäiset sydänoireet ovat 80 prosenttia todennäköisemmin tappavia kuin savuttomille. Tupakoivat myös sairastelevat ja kuolevat usean vuoden nuorempina. Suomessa miehistä 14 prosenttia ja naisista 11 prosenttia sauhuttelee päivittäin.

Lähde: Duodecim

Tilaa Seiskan uutiskirje! »