Tutkijoiden ennustus: Melanooma yleistyy, keuhkosyöpä vähenee

Kotimaa | 08.05.2021 21:46

Tutkijat ovat ennustaneet, miltä ihmisten terveys näyttää 20 vuoden kuluttua. Suurin muutos on melanooman ja tummasolusyövän lisääntyminen. Sen uskotaan olevan 2040-luvulla jopa toiseksi yleisin syöpä heti rintasyövän jälkeen. Yleisin kuolemia aiheuttava syöpä olisi haimasyöpä, mutta eturauhassyöpään ja keuhkosyöpään sairastuttaisiin nykyistä harvemmin. Hyvänä uutisena myös, että tulevaisuudessa yhä useampi rintasyöpään sairastunut selviää.

Kilot vaikuttavat hedelmällisyyshoitoihin

Hedelmällisyys

Hedelmällisyyshoitojen tiedetään tehoavan paremmin normaalipainoisiin naisiin. Tutkimuksissa on myös havaittu, että hoidot epäonnistuvat muita todennäköisemmin, jos naiset ovat alkaneet lihoa aikuisiässä. Etenkin jos kiloja on kertynyt 18. ikävuoden jälkeen lisää yli 15 kiloa. Myös raju laihtuminen voi häiritä hedelmällisyyshoitojen tehoa.

Sydänoireet yksineläjillä kohtalokkaampia

Yksineläjä

Sosiaalisilla suhteilla on suuri merkitys ihmisen hyvinvointiin. Yksinäisyys ja vähäiset ihmiskontaktit vaikuttavat mieleen, mutta niiden on havaittu suurentavan myös riskiä menehtyä aivoverenkiertohäiriöön ja sepelvaltimotautiin. Yksin asuvien on vaikeampaa, ellei jopa mahdotonta päästä akuuttien oireiden ilmaannuttua riittävän ajoissa sairaalahoitoon. Koronarajoitusten vuoksi riskit koskevat yhä useampia iäkkäitä yksinasujia.

Steroidit mieshormonin vihollinen

Voimamies

Voimaharjoittelijoiden kannattaisi välttää lihasmassan kasvattamista tehostavien anabolisten steroidien käyttöä. Niiden on huomattu heikentävän kivesten toimintaa ja mieshormonin eli testosteronin tuotantoa. Anabolisilla steroideilla on muitakin haittavaikutuksia. Ne voivat muun muassa lisätä sydänkohtauksen riskiä, aiheuttaa masennusta ja aggressiivisuutta sekä impotenssia.

Lähde: Duodecim

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:Adobe Stock
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!