Terveysuutiset: Verenpaine kuriin hammaspesulla

Kotimaa | 16.05.2021 15:02

Parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudosten tulehdus on usein yhteydessä korkeaan verenpaineeseen. Tämän tutkimustuloksen taustalla päätellään olevan parodontiittiiin kuuluva tulehdustila, joka vaikuttaa verenpaineeseen. Suomalaisista kahdella kolmesta yli 30-vuotiaasta on alkava tai edennyt parodontiitti. Tätä voi ehkäistä hyvällä suuhygienialla.

Hierontaa dementikoille

Dementia

Dementiapotilaiden masennusoireita ei tarvitse välttämättä hoitaa lääkkeillä. Tutkimusten mukaan lääkehoitoa jopa tehokkaammiksi hoitomuodoiksi ovat osoittautuneet muun muassa liikunta, eläin- ja muisteluterapia. Masennuslääkkeitä toimivimpina hoitoina pidettiin etenkin hieronta- ja kosketusterapiaa sekä kognitiivista stimulaatiota yhdistettynä liikuntaan ja sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Kipu vie työkyvyn

Kipu

Varakkaissa maissa kärsitään runsaasti tuki- ja liikuntaelinten sairauksista. Suomessa näistä kärsii noin joka viides työikäinen. Yhteensä tuki- ja liikuntaelinsairauksia potee noin 1,3 miljardia ihmistä, ja ne ovat jo maailman toiseksi suurin työkyvyttömyyden aiheuttaja. Tyypillisiä vaivoja ovat selkä-, hartia- ja niskakivut, nivelrikko ja luiden haurastumisesta johtuvat vaivat.

Lähde: Duodecim

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:Adobe Stock
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!