fbqTerveysuutiset: Värikäs ruokavalio ylläpitää vetreää muistia | Seiska
Värikäs ruoka

Terveysuutiset: Värikäs ruokavalio ylläpitää vetreää muistia

Kotimaa | 05.09.2021 16:30

Ruokavaliotutkijat ovat havainneet, että flavoideilla on myönteinen vaikutus muistiin. Flavoideja on kahdenlaisia: keltaisissa ja oransseissa kasveissa, marjoissa ja hedelmissä on flavonoleja, kun taas sinisissä, punaisissa ja violeteissa puolestaan on antosyaaneja. Molemmat flavoidityypit lykkäävät muistin heikkenemistä ja ylläpitävät kognitiivisia kykyjä. Eli mitä värikkäämpi ruokavalio, sitä paremmin huolehdit muististasi.

Koronatartunta vaikuttaa sydämeen

Korona

Ruotsissa on tehty laaja tutkimus koronaviruksen vaikutuksista sydämeen. Tulokset ovat huolestuttavia, sillä virustartunnan saaneiden riski sairastua sydän- tai aivoinfarktiin oli kolme kertaa suurempi samanikäisiin verrokkeihin verrattuna tartuntaa seuranneiden kolmen viikon aikana. Vielä kuukauden jälkeen tartunnasta riski oli kaksikertainen. Toistaiseksi ei ole tietoa, kuinka kauan suurempi sairastumisriski kestää koronapotilailla.

Hapan hellii vatsaa

Hapan

Kuitupitoisen ja kasvispainotteisen ruokavalion tiedetään hellivän suolistoa, ja sen bakteerikannoilla on merkittävä vaikutus terveyteen. Tutkijat kehottavat lisäämään monipuoliseen ruokavalioon hapatettuja eli fermentoituja tuotteita, kuten jogurttia ja hapankaalia. Näin monipuolistetaan suoliston bakteerikantoja, mikä parantaa immuunijärjestelmän toimintaa ja vähentää tulehdusta.

Alkoholi on myrkkyä keholle

Alkoholi

Alkoholin käytön terveysriskit eivät ole uutta tietoa, mutta viimeisimpien selvitysten mukaan alkoholi aiheuttaa maailmanlaajuisesti peräti 740 000 syöpätapausta vuosittain. Tämä tarkoittaa, että neljä prosenttia syöpäsairauksista liittyy alkoholiin. Yli 70 prosenttia sairastuneista on miehiä. Yleisimmin alkoholilla on osuutta ruokatorvi-, maksa- ja rintasyöpiin. Runsaalla alkoholin käytöllä tarkoitetaan yli kuutta alkoholiannosta päivässä, riskikäytöksi katsotaan 2–6 annosta päivässä, mutta myös kohtuullisen ja vähäisen alkoholin käytön on havaittu kasvattavan syöpäriskiä.

Lähde: Duodecim

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:Adobe Stock

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!