fbq
Kotimaa
28.11.2021 19:04
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock
Musiikki
Terveysuutiset: Tuore tutkimus selvittää musiikin vaikutusta muistiin
Kotimaa
28.11.2021 19:04
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock

Alustavien tutkimusten mukaan oman lempimusiikin kuuntelemisella on myönteinen vaikutus muistiin. Testiryhmäläiset kuuntelivat päivittäin itselleen tärkeitä sävelmiä tunnin ajan. Magneettikuvauksissa musiikin vaikutukset havaittiin aivoissa niillä, joilla oli lievä kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä ja varhaisessa vaiheessa oleva Alzheimerin tauti. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että näillä testiryhmäläisillä merkityksellinen musiikki paransi heikentynyttä muistia. Tutkijoiden mukaan musiikin kuuntelu liittyi rakenteellisiin ja toiminnallisiin hermoratamuutoksiin etenkin aivojen etuotsalohkossa.

Sydän on tarkka kellonajoista

Nukkuminen

Kuusi vuotta kestäneen seurantatutkimuksen mukaan nukkumaanmenoajalla on merkitystä sydänterveydelle. Ihanteellisin aika mennä pehkuihin on kello 22–23. Tätä ennen ja jälkeen nukkumaan menneillä oli neljänneksen suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitautiin. Suurin vaikutus nukkumaanmenoajalla oli naisiin. Tulokseen eivät vaikuttaneet yöunen pituus, unirytmin vaihtelut tai terveys- ja elämäntapaseikat, kuten tupakointi, painoindeksi tai sosioekonominen asema.

Autismi altistaa itsetuhoisuudelle

Autismi

Autismikirjoon kuuluvaa aivojen neurobiologista kehityshäiriötä sairastavilla on suurentunut itsensä vahingoittamisen ja itsemurhan riski. Näillä potilailla itsensä vahingoittaminen on noin kolme kertaa muita todennäköisempää. Autismihäiriöt ovat lapsuudessa alkavia kehityksen häiriöitä, jotka ilmenevät poikkeuksina vuorovaikutuksessa, kommunikaatiossa ja käytösmalleissa. Niihin voi liittyä muun muassa oppimisvaikeuksia, psyykkisiä häiriöitä ja kehitysvammaisuutta.

Virtsaumpi voi kieliä syöpäriskistä

Virtsaumpi

Jos olet yli 50-vuotias mies ja kärsit virtsaummesta, kannattaa hakeutua lääkärintarkastukseen syövän varalta. Tanskalaistutkijoiden mukaan virtsaumpi saattaa liittyä eturauhas- ja virtsarakkosyöpiin. Miehillä on suurempi syöpäriski, vaikkakin myös naisilla virtsaumpi saattaa viitata suurempaan virtsarakko- ja genitaalisyöpäriskiin. Virtsaummessa virtsaa kertyy rakkoon, mutta virtsaaminen ei onnistu.

Lähde: Duodecim