Virvoitusjuoma

Terveysuutiset: Sokerivero ehkäisee virvoitusjuomien lipittämistä

Kotimaa | 25.07.2021 17:01

Yhdysvalloissa selvitettiin neljä vuotta sitten Philadelphiassa voimaan tulleen sokeriveron vaikutuksia paikallisissa kaupoissa. Havainnot vahvistivat aiempia näyttöjä sokeriverojen toimivuudesta, sillä veron nosto näkyi suoraan virvoitusjuomien hinnoissa ja hinnankorotusten jälkeen alkoi sokerilimujen menekki laskea. Muutos oli hieman suurempi pienituloisemmilla alueilla. Kaikkiaan vero laski jopa 40 prosenttia sokeroitujen juomien myyntiä.

Vaimon sydänsairaus lisää aviomiehenkin riskejä

Sydänsairaus

Jos vaimolla on sydän- ja verisuonisairaus, se nostaa myös aviomiehen vakavaa sairastumisriskiä, mutta onneksi melko vähän. Vaikutus näkyy noin kahdessa tapauksessa tuhannesta. Merkittävää kuitenkin on, että vaikutusta ei japanilaistutkimuksessa nähty toiseen suuntaan.

Varhaiset vaihdevuodet voivat varoittaa aivoinfarktista

Infarkti

Jos alle nelikymppinen nainen kokee menopaussin eli kuukautiset jäävät pois yli vuodeksi, se saattaa olla varoitusmerkki aivoinfarktin riskin kasvusta. Tyypillisemmin 50–54-vuotiaana alkaneeseen menopaussiin verrattuna riski kasvoi noin 50 prosenttia. Ilmeisesti hormonimuutoksiin liittyvän ilmiön tarkkaa mekanismia ei vielä tunneta.

Passiivinen tupakointi altistaa ADHD-oireille

Tupakointi

Tupakansavulle altistuneiden lasten adhd-oireet olivat jopa puolitoista kertaa yleisempiä kuin savutta elää saaneiden lasten. Aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriöihin passiivinen tupakointi vaikuttaa jo raskausajasta alkaen. Samanlaisia vaikutuksia näkyy myös oppimishäiriöissä ja jopa korvatulehduksissa.

Lähde Duodecim terveysuutiset

Teksti:Juha Aaltonen
Kuvat:Adobe Stock
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!