fbq
Kotimaa
05.12.2021 19:03
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock
Jalkapallo
Terveysuutiset: Seniorijalkapallo laskee verenpainetta
Kotimaa
05.12.2021 19:03
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock

Nyt keski-ikäiset viheriölle potkimaan palloa. Tuoreen saksalaistutkimuksen mukaan yli 45-vuotiaiden jalkapalloharjoittelu johtaa verenpaineen merkittävään laskuun. Tutkimukseen osallistuneet 200 yli 45-vuotiasta miestä osallistuivat 90-minuuttiseen treeniin viikoittain. Jalkapalloharjoitusten avulla verenpainelukemat saatiin puolessa vuodessa tyydyttävälle tasolle. Noin puolet länsimaisista ihmisistä liikkuu liian vähän. Säännöllinen liikunta voi ehkäistä verenpaineen nousua ja auttaa kohonneen verenpaineen hoidossa.

Keuhko-ongelmia nivelreumapotilailla

Nivelreuma

Tutkijat selvittivät 350 000 potilaan spirometriatutkimuksen tulokset ja havaitsivat, että nivelreumapotilailla on verrokkejaan suurempi vaara sairastua keuhkoahtaumaan tai astmaan. Nivelreumaa sairastavilla oli muita useammin havaittavissa keuhkotoiminnan heikentymistä ja keuhkotilavuuden pienentymistä. Tulokseen eivät vaikuttaneet taustamuuttujat, kuten potilaan ikä, paino tai tupakointi.

Influenssa- ja koronarokote turvallisia yhdessä

Rokote

Britit ovat tutkineet koronavirus- ja influenssarokotteiden yhtäaikaisen ottamisen vaikutuksia. Tutkimuksesta käy ilmi, että rokotteiden saaminen samaan aikaan on turvallista, eikä kummankaan rokotteen teho heikenny. Merkittäviä haittavaikutuksia ei rokotteista ilmaantunut. Rokotteiden ottamisella yhtäaikaisesti voidaan helpottaa terveydenhuollon työtaakkaa ja ruuhkautumista.

Lykkää leikkausta pistoksella

Ranne

Viiden vuoden seurantatutkimus paljastaa, että kortikosteroidipistos vähentää tai lykkää rannekanavaoireyhtymän leikkaushoitoa. Kipuun ja muihin oireisiin pistos ei vaikuta, mutta potilas selvisi ilman leikkausta noin kaksi kuukautta pitempään. Oireyhtymässä käden peukalonpuoleista osan keskihermo on puristuksissa kämmeneen johtavassa rannekanavassa. Vaivan oireita ovat käden peukalon puoleisten sormien puutuminen, jota ilmenee erityisesti yöaikaan.

Lähde: Duodecim

Tilaa Seiskan uutiskirje! »