fbqTerveysuutiset: Seniorien syöpäriski kasvanut | Seiska
Syöpä

Terveysuutiset: Seniorien syöpäriski kasvanut

Kotimaa | 27.06.2021 19:04

Syövät ovat yleistyneet suomalaisilla ikäihmisillä. Yli 85-vuotiailla todetaan nykyään enemmän syöpiä kuin keski-ikäisillä. Vielä 1950-luvulla vain reilu prosentti syöpätapauksista todettiin yli 85-vuotiailla, nyt luku on lähes kymmenessä prosentissa. Tutkijat uskovat, että osasyynä on ikäihmisten tupakoinnin ja lihavuuden yleistyminen.

Reuma vaanii ylipainoisia

Ylipaino

Ylipainolla on monia terveysriskejä. Geenitutkimusten mukaan yksi näistä on nivelreuma. On löydetty useita geenimuotoja, jotka altistavat lihavuudelle sekä nivelreumalle. Riski on isompi niillä, joiden painoindeksi on suuri. Nivelreuman ja lihavuuden yhteys koskee niin miehiä kuin naisiakin.

Munuaisten toiminnalla yhteys dementiaan

Muniaiset

Munuaisten vajaatoiminnalla ja dementialla saattaa olla yhteys, ruotsalaistutkijat uskovat. Mitä heikommin munuaiset toimivat, sitä suurempi riski henkilöllä on sairastua dementiaan. Mikäli tämä yhteys todetaan lisätutkimuksissa päteväksi, se antaa myös mahdollisuuden ehkäistä muistisairauksia munuaisten vajaatoiminnan hoidolla.

Rotavirusrokote pelastaa lapsia

Rotavirus

Pienten lasten suurin kuolinsyy on malarian ja keuhkokuumeen lisäksi on ripuli. Rotavirusrokotteiden on todettu olevan tehokas ja turvallinen tapa estää lasten ripulikuolemia. Ne antavat 60–70-prosenttisen suojan rotaviruksen aiheuttamia ripulitauteja vastaan. Lisäksi puhdas vesi, hygienia ja riittävä ravinto ovat avainasemassa ennaltaehkäisyssä. Suomalaiset lapset ovat onnellisessa asemassa, sillä rotavirusrokote on ollut osana kansallista rokotusohjelmaa vuodesta 2009.

Lähde: Duodecim

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:Adobe Stock

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!