Hajuaisti

Terveysuutiset: Saasteet tuhoavat hajuaistia

Kotimaa | 18.07.2021 21:01

Kaupunkiasuminen ei ole ihanteellinen vaihtoehto hajuaistin kannalta. Pitkäaikainen altistuminen hengitysilman pienhiukkasille vaurioittaa hajuaistia. Jo suhteellisen pieni pienhiukkaspitoisuus vaikuttaa hajuaistiin. Ne saattavat aiheuttaa nenän, limakalvojen ja sivuonteloiden tulehdusta tai vahingoittaa hajuhermoa tai otsalohkon alapuolella sijaitsevaa hajukäämiä. Pienhiukkasten pitoisuustasot ovat Suomessa hyvin matalat.

Kipulääkkeet minimiin odottaville äideille

Raskaus

Turvallinen parasetamoli ei sekään ole aivan riskitön kipu- ja kuumelääke raskaana oleville äideille. Tutkijat ovat havainneet, että parasetamolin käyttö odotusaikana saattaa suurentaa lapsen ADHD- ja autismiriskiä. Riski on pieni, mutta tutkijat suosittelevat odottavia äitejä pitämään kipu- ja kuumelääkkeiden, myös parasetamolin, käytön vähäisenä.

Nuorten aivoinfarktit kasvussa

Aivoterveys

Nuoret eivät ole turvassa lihavuuden terveysongelmilta. Ylipaino ja lihavuus altistavat jo alle 30-vuotiaat aivoverenkiertohäiriöille. Esimerkiksi aivoinfarktin riski nuorella aikuisella on noin kaksi kolme kertaa todennäköisempi kuin ikäluokan normaalipainoisilla. Koska lihavuus on yleistynyt myös nuorten keskuudessa, tutkijat arvioivat alle 30-vuotiaiden aivoverenkiertohäiriöiden lisääntyvän tulevaisuudessa.

Lihansyöjien kehossa syöpäaltistajia

Rehut

Brittitutkijat saivat jälleen todisteita siitä, että kasvispainotteinen ruokavalio pitää ihmiskehon terveempänä. Pelkästään virsta- ja verikokeissa voi nähdä eron lihansyöjän ja kasvissyöjän välillä. Kasvissyöjillä oli vähemmän LDL-kolesterolia, tulehdusta, munuais- ja maksaongelmia sekä syövälle altistavien merkkiaineiden pitoisuuksia. Terveyserot näkyivät selvästi silloinkin, kun ikä, sukupuoli, lihavuus, tupakointi ja alkoholin käyttö oli huomioitu.

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:Adobe Stock
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!