fbq
Kotimaa
01.08.2021 18:04
Teksti: Juha Aaltonen|Kuvat: Adobe Stock
Terveysuutiset
Terveysuutiset: Sään ääri-ilmiöt lisääntyvät – helle tappaa vanhuksia ja monisairaita
Kotimaa
01.08.2021 18:04
Teksti: Juha Aaltonen|Kuvat: Adobe Stock

Suomessa on ennen tätä kesää tarkkailtu muun muassa vuosien 2014, 2010 ja 2003 pitkien hellejaksojen vaikutusta kansalaisten terveyteen. Helteen haitat ovat kohdistuneet erityisesti pitkäaikaissairaisiin sekä kotona ja hoitolaitoksissa oleviin vanhuksiin. Esimerkiksi vuosina 2003 ja 2010 pitkät hellejaksot johtivat tutkitusti useisiin satoihin ennenaikaisiin kuolemiin. Erityisesti yli 75-vuotiaiden ja monisairaiden kuolleisuus lisääntyi. Pitkien hellejaksojen ja muiden sään ääri-ilmiöiden on näytetty tieteellisesti olevan lisääntymässä ilmastonmuutoksen kiihtyessä.

Kemoterapia ei sovi raskauden alkuvaiheeseen

Kemoterapia

Syöpähoidoissa tehokkaita kemoterapiakonsteja on syytä jatkossa välttää naisilla, jotka ovat ensimmäisillä 12 raskausviikollaan. Kemoterapia nimittäin lisää vauvan epämuodostumisriskiä – mutta vain raskauden alkuvaiheessa. Tutkimuksen mukaan myöhemmin annettu kemoterapiahoito ei epämuodostumia lisännyt. Aina kemoterapian viivyttäminen ei kuitenkaan äidin terveyden vuoksi ole mahdollista. Tutkimuksessa suurin osa kemoterapiaa raskautensa alkuvaiheessa saaneista äideistä ei myöskään tiennyt vielä olevansa raskaana.

Monilääkityksen purkamista ei pidä aloittaa statiineista

Monilääkitys

Etenkin iäkkäiden potilaiden ongelmana on raskas monilääkitys, mutta suuren lääketaakan purkamista ei nähtävästä kannata aloittaa ainakaan statiini-kolesterolilääkkeistä. Monilääkityillä nimittäin näyttäisi sydänoireiden, sairaalahoidon ja jopa kuoleman vaara nousevan, jos statiinit lopetetaan. Suomessa joka neljäs yli 75-vuotias käyttää vähintään kymmentä lääkettä.

2-tyypin diabeteksen lääkehoito uudistui

Diabetes

Uusi tutkimusnäyttö on johtanut aikuisiän diabeteksen lääkehoitostrategian uusimiseen. Ensisijaisena lääkehoitona säilyy metmorfiini, mutta nykyisin sen jälkeen suositellaan GLP1- tai SGLT2-lääkkeitä, koska ne vähentävät munuaistaudin kehittymistä. Ensisijaisesti niillä on edullinen vaikutus sydämeen ja verisuoniin liittyviin sairauksiin ja yleistilanteeseen.

Lähde: Duodecim terveysuutiset

Tilaa Seiskan uutiskirje! »