fbq
Terveysuutiset: Pitkillä yöunilla lisää ikää | Seiska
Kotimaa
03.10.2021 09:01
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock
Unet
Terveysuutiset: Pitkillä yöunilla lisää ikää
Kotimaa
03.10.2021 09:01
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock

Nukkumalla ihminen lataa akkunsa, ylläpitää muistiaan, ehkäisee stressiä ja ylläpitää vastustuskykyä. Unella on suuri merkitys ihmisen kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Aasialaisväestöissä tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että unenmäärällä on merkitystä jopa elinikään. Suurelle osalle ihmisistä seitsemäntuntiset yöunet ovat ideaali terveyden ylläpitämiseksi, mutta alle tämän nukkuvilla on riski menehtyä nuorempina. Vielä suurempi riski eliniän lyhenemiselle oli yli kymmenen tuntia nukkuvilla.

Nuotio sairastuttaa silmät

Nuotio

Maailmassa noin 3,5 miljardia ihmistä kypsentää ruokansa hiilellä tai puulla. Kiinalaisten tutkijoiden mukaan hiilen ja puun pitkäaikainen polttaminen kotioloissa altistaa useille silmäsairauksille. Seurantaan osallistuneista yli 30 prosenttia puulla ja hiilellä kokkaavista kärsi silmän sidekalvon sairauksista sähköä tai kaasua käyttäviä enemmän. Useilla oli myös kaihia, silmän valkuaisen, sarveiskalvon, iiriksen ja silmän sädekehän sairauksia.

Tupakka ja alkoholi hengenvaaraksi sikiölle

Raskaus

Tupakan haitalliset aineet siirtyvät istukan kautta sikiön verenkiertoon. Alkoholin käyttö taas häiritsee sikiön keskushermoston kehitystä, etenkin aivojen kasvua. Tuore tutkimus kertoo, että tupakoinnin ja alkoholin yhteiskäyttö raskauden aikana suurentaa kohtukuoleman riskiä. Loppuraskauden kohtukuolemia on todettu noin kolme kertaa enemmän naisilla, jotka käyttivät alkoholia ja tupakkaa raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen.

Kestävyysurheilusta ase ahdistukseen

Kestävyysurheilu

Liikunnan terveysvaikutuksista on saatu lisänäyttöä. Kestävyysurheilijoiden joukossa on havaittu muita vähemmän ahdistuneisuutta. Ruotsissa tehdyissä yli 20 vuotta kestäneissä tutkimuksissa hiihtoa harrastavat sairastuivat ahdistuneisuushäiriöön noin 60 prosenttia verrokkejaan epätodennäköisemmin. Tuloksia tarkasteltaessa on kuitenkin huomioitava, että seurannassa olleilla hiihtäjillä oli usein myös paremmat elämäntavat.

Lähde: Duodecim