Kävely

Terveysuutiset: Pienetkin teot vaikuttavat – kävelyllä lisää elinikää

Kotimaa | 25.09.2021 14:02

Jo pienillä teoilla voi vaikuttaa elinikäänsä, vakuutetaan tuoreessa tutkimustuloksessa. 40–50-vuotiailla tehty tutkimus osoitti, että vähintään 7 000 askelta päivässä talsivista peräti 50–70 prosenttia elää vielä kymmenen vuoden kuluttua. Tutkimuksessa myös havaittiin, ettei päivittäinen yli 10 000 askelta antanut lisähyötyä. Tutkimuksessa mukana olleiden seuranta kesti 11 vuotta.

Ilmansaasteet heikentävät muistia

Ilmansaasteet

Suuret pienhiukkaspitoisuudet vaikuttavat hengityssairauksiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Yhdysvaltalaistutkijat ovat havainneet, että ilmansaasteilla on yhteys myös dementiaan. Hengitysilman pienhiukkaspitoisuudet saattavat altistaa muistiongelmille. Dementiariski kasvaa PM2,5-pitoisuuksien suurentuessa. Suomessa noin 1 800 ihmistä kuolee vuosittain ennenaikaisesti ulkoilman pienhiukkasten vuoksi. Huono ilmanlaatu rasittaa erityisesti sydän- ja verisuonitaudista kärsiviä.

Paljastaako verikoe syövän esiasteen?

Verikoe

Trombosytemiapotilailla eli heillä, joilla verihiutaleiden määrä on suurentunut, on suurempi riski sairastua syöpään kuin terveillä samanikäisillä. Kasvanut riski koski erityisesti munasarja-, vatsa-, suolisto-, keuhko-, munuais- ja ruokatorvisyöpiä. Sairastumisriski on suurin puolisen vuotta verihiutaleiden runsauden toteamisen jälkeen, mikä saattaa olla merkki kehittymässä olevasta syövästä. Kanadalaistutkijat korostavat, että aihe vaatii lisätutkimuksia.

Elinsiirtopotilaat kärsivät koronasta

Elinsiirto

Koronavuonna 2020 huolestuttavan moni elinsiirtopotilas jäi ilman tarvitsemaansa elinsiirtoa. Kansainvälinen tutkimus osoittaa, että elinsiirrot vähenivät peräti 30 prosenttia. Osassa valtioista elinsiirrot lopetettiin kokonaan pandemian aikana. Elävältä potilaalta saatuja munuaissiirtoja tehtiin 22 maassa yhteensä 40 prosenttia vähemmän verrattuna vuoteen 2019, maksan siirrot vähenivät 33 prosenttia. Koronaviruksella oli vaikutuksensa myös Suomessa. Vuonna 2020 tehtiin 14 prosenttia edellisvuotta vähemmän elinsiirtoja.

Lähde: Duodecim

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:Adobe Stock
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!