fbq
Kotimaa
14.11.2021 19:04
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock
Liikunnallinen raskaus
Terveysuutiset: Liikunta nopeuttaa synnytystä
Kotimaa
14.11.2021 19:04
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock

Raskauden aikaisen fyysisen aktiivisuuden on havaittu helpottavan synnytystä. Liikunnallisten äitien ponnistusvaihe synnytyksessä sujui seurantatutkimuksessa noin 1,5 tuntia nopeammin kuin muiden synnyttäjien. Liikunnasta on hyötyä raskauden aikana luonnollisesti painonhallinnassa, mutta liikunta myös pienentää odottavien äitien raskausdiabeteksen ja raskausmyrkytyksen riskiä. Liikuntasuositus raskausajalla on noin 150 minuuttia viikossa vähintään kolmena päivänä viikossa.

Borrelioosista masennusta

Borrelioosi

Tanskalaistutkijoiden mukaan borrelioosin sairastaneet kärsivät muita todennäköisemmin mielenterveysongelmista. Ongelmien ilmeneminen on todennäköisintä puolen vuoden sisään borrelioosidiagnoosista. Myös usean borrelioosin sairastaneilla on kohonnut riski mielenterveyshäiriöihin. Tähän kannattaa suhtautua varauksella, sillä aiemmin tänä vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan borrelioosi ei altista mielenterveysongelmille. Tanskalaisten vastakkainen väite perustuu laajoihin potilasrekisteritietoihin. Tulosten mukaan borrelioosin sairastaneilla on masennusta ja muita mielenterveyshäiriöitä noin kolmanneksen enemmän kuin muulla väestöllä.

Juusto karsii kaatuilut

Juusto

Ikäihmisten kaatuiluun on useita syitä, kuten heikentynyt lihasvoima ja tasapaino. Iäkkäiden suojaamisrefleksit myös toimivat nuorempia hitaammin, joten kaatuessa syntyy herkemmin vammoja. Tuoreen tutkimuksen mukaan hoitokodeissa asuvien vanhusten kaatuilu ja siitä johtuvat murtumat vähentyisivät lisäämällä juuston ja muiden maitotuotteiden saantia. Tutkimukseen osallistuneiden yli 80-vuotiaiden ja maitotuotteita lisänneiden vanhusten kaatumisriski oli 10 prosenttia vähäisempi. Heillä myös luunmurtumariski oli kolmanneksen ja lonkkamurtumariski lähes puolet verrokkejaan pienempi.

Musiikki hoitaa lapsipotilaita

Musiikkiterapia

Musiikkiterapialla on myönteiset vaikutukset sairaalan lapsipotilaisiin. Terapian tehoa tutkittiin alle kaksivuotiaiden lasten teho-osastolla, jossa koulutettu musiikkiterapeutti lauloi kehtolauluja ja soitti kitaraa pienten potilaiden vuoteiden vieressä. Muutos lapsissa näkyi välittömästi ja vielä tunnin ajan musiikkihetken jälkeen: lasten hengitys hidastui, verenpaine laski ja sydämen syke hidastui. Samoihin tuloksiin ei päästy musiikkiäänitteillä. Aiemmin tehdyissä tutkimuksissa musiikin on havaittu lieventävän lasten kipua verinäytettä otettaessa, ja aikuispotilailla musiikista on helpotusta ahdistukseen ja kipuun.

Lähde: Duodecim