fbq
Terveysuutiset: Liikennemelu merkittävä riskitekijä dementialle | Seiska
Kotimaa
09.10.2021 22:30
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock
Liikennemelu
Terveysuutiset: Liikennemelu merkittävä riskitekijä dementialle
Kotimaa
09.10.2021 22:30
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock

Aiemmissa tutkimuksissa hengitysilman pienhiukkasten on havaittu altistavan dementialle. Tanskalaistutkijat ovat löytäneet yhteyden myös liikennemelun ja dementian välillä. Kotioloissa auto- ja junaliikennemelusta kärsivillä on 16–20 prosenttia muita ikäisiään todennäköisempi riski sairastua dementiaan. Tutkimuksessa vertailtiin asuinrakennuksen meluisella ja hiljaisella puolella asuvia asukkaita. Tulosten mukaan liikennemelu voi olla merkittävä dementian riskitekijä.

Lihavuus altistaa syöville

Syöpä

Satojentuhansien ihmisten terveys- ja geenitiedoista on selvinnyt, että lihavuudesta kärsivät altistuvat ruuansulatuselimistön syöville. Ennestään tiedetään, että lihavuuteen liittyy suurentunut syöpäriski, mutta tuoreen brittitutkimuksen mukaan riski rajoittuisikin pääasiassa ruuansulatuselimistöön, kuten ruokatorvi-, vatsa-, maksa- ja haimasyöpiin. Lihavuudesta puhutaan, kun painoindeksi on 30–35. Noin neljännes suomalaisista kärsii lihavuudesta.

Magnesiumia diabeetikoille

Magnesium

Kaikkien tulisi saada ravinnossaan magnesiumia, joka on ihmiselle välttämätön kivennäisaine. Erityinen hyöty magnesiumilla on diabeetikoille, joilla runsas magnesiumin saanti suojelee sydän- ja verisuonikomplikaatioilta. Suuri veren magnesiumpitoisuus pienensi riskiä sairastua sydämen vajaatoimintaan, eteisvärinään, krooniseen munuaistautiin, diabeettiseen verkkokalvosairauteen ja jalkakomplikaatioihin. Tutkimus toteutettiin tyypin 2 diabeetikoilla.

Lasten alipaino lisääntyy Euroopassa

Laiha lapsi

Tutkijat ovat selvittäneet yli kaksivuotiaiden lasten ja nuorten terveydentilaa 26:ssa Euroopan maassa. Selvityksen mukaan alipainoisten lasten määrä on kasvanut läntistä Eurooppaa lukuun ottamatta. Pohjois-Euroopassa alipainoisten lasten määrä on kasvanut tutkimusajankohtana, vuosina 2000-2017 kolmella prosentilla 17 prosenttiin. Etelässä alipainoisten lasten prosentuaalinen määrä on sama kuin pohjoisessa Euroopassa, ja idässä 12 prosenttia. Vaikka alipainoisuus on vähentynyt Länsi-Euroopassa, on se samaa tasoa Itä-Euroopan lukujen kanssa.

Jo lasillisesta sydänoireilua

Alkoholi

Alkoholin kanssa tulee olla erityisen varovainen, jos kärsii sydämen eteisvärinästä. EKG-seurannassa havaittiin, että yksikin viinilasillinen voi laukaista eteisvärinän niillä, joilla on todettu oireilua aiemminkin. Testeissä riski kesti neljä tuntia alkoholin nauttimisesta. Eteisvärinä on yleisin sydämen rytmihäiriö, jossa tahti muuttuu nopeaksi ja epäsäännölliseksi. Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias.

Kolesteroli alas pähkinöillä

Pähkinät

Pähkinöiden positiiviset terveysvaikutukset on jälleen todistettu tutkimuksella, jonka mukaan säännöllinen napostelu hillitsee haitallisten, niin sanottujen pienten LDL-hiukkasten pitoisuuksia veressä. Lisäksi testiryhmässä pähkinöitä nauttineiden kokonaiskolesteroli laski ja LDL-hiukkasten määrä väheni. Tutkimukseen osallistuneet popsivat päivittäin 30-60 grammaa saksanpähkinöitä.

Harkintaa lounaspöydässä

Lounas

Työpaikkaruokaloiden notkuvat noutopöydät kerryttävät ruokailijoiden kiloja. Brittitutkijat kehottavat lounastunnilla miettimään, miten lautasensa täyttää. Painonhallintaa voi auttaa jo pienillä valinnoilla, kuten annoskokoa pienentämällä ja valitsemalla vähäkalorisempia ruokia. Kannattaa myös välillä kantaa omat eväät töihin. Ruokaloissa ja lounaspaikoissa tulee herkästi nautittua paljon energiaa sisältäviä annoksia sekä jälkiruokaherkkuja.

Lähde: Duodecim