fbq
Kotimaa
21.11.2021 21:04
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock
Tupakointi
Terveysuutiset: Lihavuus ja tupakointi aiheuttavat suonikohjuja
Kotimaa
21.11.2021 21:04
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock

Tiedossa on, että suonikohjuihin vaikuttavat perintötekijät, mutta myös muun muassa raskaus ja seisomatyö ovat altistavia. Viimeisimmässä tutkimuksessa havaittiin, että suonikohjut ovat yleisempiä pitkillä, ylipainoisilla ja tupakoivilla henkilöillä. Myös veren suurella rautapitoisuudella on yhteys suonikohjujen yleisyyteen. Samaisessa tutkimuksessa havaittiin, että suuret kalsium- ja sinkkitasot voivat alentaa suonikohjualttiutta. Suonikohjut johtuvat alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnasta, joka laskimoseinämien rakennetta sekä rappeuttaa laskimoläppiä.

Juoksu vaikuttaa huomennakin

Juoksu

Tuore tutkimus osoittaa, että jopa yhden intensiivisen urheilusuorituksen myönteiset vaikutukset näkyvät ainakin vuorokauden ajan kehossa. Juoksulenkillä tai vastaavalla aerobisella liikunnalla verenpainepotilaiden verenpaine laski ja pysyi tunteja matalampana kuin verrokkiryhmällä. Samoihin tuloksiin ei päästy pelkällä voimaharjoittelulla. Tutkijat muistuttavat, että vaikka pienetkin liikuntateot ovat hyödyksi, niin suurimman hyödyn saa säännöllisellä liikunnalla.

Pähkinöistä ei apua syöpää vastaan

Pähkinät

Edes päivittäinen pähkinöiden popsiminen ei suojaa syöpäsairauksilta. Tämä käy ilmi seurantatutkimuksessa, jossa kartoitettiin yli 200 000 ihmisen terveystiedot. Pähkinöiden terveelliset rasvat, antioksidantit ja kuidut hellivät sydäntä ja vähentävät verisuonitautien vaaraa, mutta syöpää niillä ei pysty välttämään.

Laihat hyödyt sähkötupakasta

Sähkötupakka

Tupakka altistaa useille vakaville sairauksille. Moni onkin vaihtanut tupakan sähkötupakkaan olettaen sen olevan vähemmän haitallinen. Näin ei suinkaan ole, sillä sähkötupakka on yhtä paha verisuonille ja valtimoille kuin tupakka. Lisäksi tuore tutkimus osoittaa, että vaikka sähkötupakka voi auttaa tupakoinnin lopettamisessa, se harvemmin johtaa pysyvään savuttomuuteen. Tähän johtopäätökseen päästiin tutkimuksessa, jossa seurattiin 13 000:a tupakoitsijaa.

Lähde: Duodecim